fbpx
John Finberg/FOTO: MetalSucks

Optužbe na račun velikog koncertnog agenta, bendovi masovno otkazuju saradnju

minut čitanja
Početak

Veliki skandal trese metal zajednicu nakon što je otkriveno da je John Finberg, jedan od najbitnijih buking agenta za metal bendove, višestruki seksualni napasnik, rasista i nasilnik.

I to je samo sitan delić priče.

Sajt MetalSucks objavio je detaljan tekst u kojem su različiti akteri, od članica i članova bendova do drugih agenata i ljudi iz biznisa, izneli niz vrlo ozbiljnih optužbi na račun Finberga, koji vodi kompaniju First Row Talent.

Njega je više žena optužilo za seksualno uznemiravanje i napastvovanje, dok ga je više bendova optužilo za maltretiranje i pretnje prilikom saradnje.

Primera radi, muzičara pod imenom Nature Ganganbaigal iz benda Tengger Cavalry Finberg je prozivao zbog njegovih mentalnih problema i sugerisao mu da bi trebalo da se ubije, o čemu svedoče poslovni mejlovi koje su razmenjivali.

Manje od godinu dana kasnije, ovaj multitalentovani muzičar je to zaista i učinio u junu 2019. godine.

Finberg je mnogima upućivao pretnje nasiljem i silovanjem, ali i stavljanjem bendova na crnu listu, kao što se desilo bendu The Agonist.

Nakon što je sve ovo obelodanjeno, više bendova se oglasilo i saopštilo da prekida svaku saradnju sa Finbegom i njegovom promoterskom kućom.

Među bendovima koji su se oglasili su Nightwish, Amorphis, Delain, Battle Beast, Swallow The Sun, Amaranthe i Sonata Arctica, a verovatno će ih biti još.

Videćemo kako će se ovaj slučaj dalje razvijati. Sve prisutnija cancel kultura je svakako nešto sa čim bi trebalo da budemo oprezni, jer može da dovede do ozbiljnih kolateralnih šteta.

Međutim, u ovakvim slučajevima, kada sa svojim svedočenjima u javnost izađe baš veliki broj ljudi, rad i ponašanje onoga koji se nalazi pod otužbama se mora preispitati.

Nedavno se u centru skandala našla i britanska izdavačka kuća Holy Roar Records. O tom slučaju više pročitajte ovde. 

U nastavku pogledajte reakcije bendova koji su sarađivali sa Finbergom.

 

UPDATE: U međuvremenu je reagovalo još bendova. Prenosimo njihove reakcije.

 

1 Comment

  1. U današnje vreme ako nisi optužen za seksualno uznemiravanje i slične vidove problematičnog ponašanja, neće se ni čuti za tebe.
    Postade to nova promo moda.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Čiji je NIRVANIN logo?

Sledeća priča

ISTRAŽIVANJE: Šta se sluša u teretani?

Najnovije iz rubrike Članci i analize