Degradead – Till Death Do Us Apart (2008)

Degradead - Til Death Do Us ApartPodatak da su Šveđani okupljeni pod imenom Degradead svoj album prvenac snimili u studiju In Flamesa, implicira nekoliko zaključaka.

Prvo, In Flames tabor se sigurno motao negde okolo (potvrđeno). Drugo, ako su se motali okolo, a imajući u vidu njihove radoholičarske sklonosti, sigurno nisu mogli da odole a da ne ubutaju svoje prste u „pekmez“ odnosno album pod nazivom Till Death Do Us Apart (potvrđeno).

Treće, ako su ubutali prste, to, valjda, mora i da se oseti (potvrđeno). I četvrto, po „pekmezu“ su butali i njegovi „vlasnici“, pa se i to oseća (potvrđeno).

Dakle, pokušajte da zamislite kako bi zvučali In Flames iz Colony/Clayman faze sa produkcijom iz Come Clarity perioda. Zatim dodajte Soilwork cleanove i aranžmane sa prva dva albuma. Na kraju, začinite sve to trunčicom Dark Tranquillityja i Kataklysma i dobićete Till Death Do Us Apart.

Uprkos brojnim pomenutim referencama, ovaj album ima svoj identitet i nikako se ne može svrstati u generička izdanja. Izvanredne harmonije, melodičan koliko i oštar koncept , odlična produkcija – sve to Till Death Do Us Apart čini iznenađujuće svežim izdanjem, čak i za relativno zasićenog melodeath/metalcore/modern metal fana.

Asocijacije na autentičnu i tako osobenu švedsku melodičnost, bilo kroz akustične ili one nešto brutalnije delove, čine ovaj album još potpunijim i kompaktnijim.

Till Death Do Us Apart će, zbog svega navedenog, osim solidnog starta, za Degradead predstavljati još nešto – indikator da ovaj sastav može mnogo više i mnogo bolje. Ostaje da vidimo da li će se to zaista i ostvariti.   N. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.