fbpx
mudhoney
Mudhoney/FOTO: Emily Rieman

MUDHONEY u septembru stižu u Beograd

minut čitanja

Legendarni grunge sastav Mudhoney vraća se u Beograd nakon devet godina.

Ovom prilikom u Dorćol Platz dolaze 17. septembra na krilima svog poslednjeg albuma Plastic Eternity, koji je svetlo dana ugledao prošle godine.

Early bird ulaznice po ceni od 2.900 dinara moći će uskoro da se nabave preko Gigstixa , dok će im pretprodajna cena biti 3.300 dinara. Na ulazu će, ako ih ostane, koštati 3.700 dinara.

Mudhoney je jedan je od onih bendova čiju biografiju treba poznavati kako bi se bolje shvatio kontekst jedne epohe. Osnivači benda Mark Arm i Steve Turner u predgrađu Sijetla svoj, uslovno rečeno muzički put, započinju 1978. sa „najgorim bendom ikad“, kako su ih predstavili na lokalnom radiju, a ime Mr. Epp and the Calculations dali su po učiteljici matematike iz srednje škole.

Istini za volju, sami počeci više su bili zezanje nego stvaran bend, pa su prvi pravi nastup imali tek tri godine kasnije – momci zapravo i nisu baš znali da sviraju. I tu dolazimo do jednog od onih opštih, popkulturnih mesta kad je u pitanju MudhoneyMark Arm koji je, opisujući svoj tadašnji bend, prvi upotrebio reč grunge.

„I hate Mr. Epp and the Calculations! Pure grunge! Pure noise! Pure shit!”

On uskoro s Turnerom ulazi u ozbiljniju fazu, pa 1984. osnivaju kultni Green River, bend čiji se prvi EP Come on Down smatra prvim grunge izdanjem uopšte. Zanimljivo da su s njima u tom bendu bili i basista Jeff Ament i gitarista Stone Gossard, koji su par godina kasnije osnovali Pearl Jam.

Iako su se Arm i Turner razišli u ovoj fazi zbog neslaganja kako bi Green River trebalo da zvuči, ponovno ujedinjuju snage krajem 1987. i tad konačno nastaje Mudhoney koji je ime dobio po istoimenom filmu karakterističnog američkog reditelja Russa Meyera. Na basu im se tad pridružuje Matt Lukin koji je taman izašao iz kultnih Melvinsa.

Za legendarni label Sub Pop uskoro izdaju svoj debitantski EP Superfuzz Bigmuff, jedno od omiljenih izdanja Kurta Cobaina. Tu je i njihov prvi singl Touch Me I’m Sick, s kojim su postigli popriličnu vidljivost i popularnost u SAD-u. Sonic Youth ih uskoro zovu na turneju po Velikoj Britaniji, dok 1989. izdaju svoj prvi album Mudhoney.

Od tada su nanizali još 10 zvaničnih izdanja i zacementirali svoj kultni status na globalnom nivou. Uz spomenute Arma i Turnera u bendu je i dalje jedan od osnivača, bubnjar Dan Peters, dok je na basu od 2001. Australijanac Guy Maddison.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Eksperimentalni grindcore duo EMPIRE STATE BASTARD uživo

Sledeća priča

MOTLEY CRUE imaju novu pesmu i spot

Najnovije iz rubrike U fokusu