fbpx
Ekstremni metal često za cilj ima dokazivanje i pomeranje granica/FOTO: Sebastian Ervi

ISTRAŽIVANJE: Muškarci sviraju ekstremni metal da bi impresionirali druge muškarce

minut čitanja

Istraživanje je pokazalo da heteroseksualni muškarci koji uče da sviraju gitaru da bi svirali ekstremni metal motivaciju uglavnom pronalaze u tome da impresioniraju druge heteroseksualne muškarce.

Ovako glasi tvit koji je podelila stranica Quite Interesting i koji je izazvao tonu reakcija, od onih koji su ljutito odgovarali da to nije tačno, pa do onih koji su se sprdali sa ovom tvrdnjom.

Naravno, na prvi pogled ovo deluje kao jedan zabavan fejk njuz ili tvit koji za cilj ima trolovanje, ali ispostavilo se da nije tako.

Studija o kojoj je reč zaista postoji i zove se “Ekstremne gitarske veštine: Samopotvrđivanje, traženje prijateljstava ili nusproizvod?”, a autori su Tara DeLecce, Anna Szala i Todd K. Shackelford sa Univerziteta u Ouklendu i Farid Pazhoohi sa Britiš Kolumbija univerziteta.

Prema ovom istraživanju, muzika ima funkciju sredstva seksualne selekcije iz razloga što je ljudski mozak toliko kompleksan da može da stvara muziku i koristi je u te svrhe.

Međutim, autori tu nailaze na činjenicu da je ekstremni metal veoma muški orijentisan i to objašnjavaju time da ekstremni metal muzičari primarno pokušavaju da poboljšaju svoj status u pogledu prijateljstava koja imaju.

“Muzičari u ovim žanrovima investiraju ogromno vreme kako bi izgradili tehničke veštine, što navodi na pitanje koja je svrha iza tako velikog ulaganja. To bi se moglo objasniti time da ti muškarci uglavnom žele potvrdu sebe i svog statusa. Oni žele da impresioniraju druge muškarce svojim tehničkim umećem i brzinom i na taj način unaprede svoj socijalni status”, navodi se u studiji.

U istraživanje je bilo uključeno 44 muških heteroseksualnih gitarista i proučavane su njihove navike u pogledu vežbanja, zatim seksualno ponašanje, ali i kompetitivnost sa istim polom. Rezultati su u osnovi pokazali da momci žele da impresioniraju jedni druge.

“Istraživanje je pokazalo da vreme utrošeno na sviranje instrumenta za cilj ima ostvarivanje seksualnih kontakata sa ženama, dok brzina i ekstremnost u sviranju ciljaju na to da se impresioniraju drugi muškarci”, zaključeno je u ovoj interesantnoj studiji.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

HARAKIRI FOR THE SKY imaju novi spot

Sledeća priča

Zašto se NIRVANA nije pojavila u grunge filmu SINGLES?

Najnovije iz rubrike U fokusu