fbpx
Pičke vrište

Vodka Juniors/Pičke vrište/Fat Kid Loves Cake u Lazarevcu: Punk je mrtav! Živeo punk!

3 minuta čitanja

vodka 03U lazarevačkom klubu Pojilo ponovo je organizovan odličan punk koncert, opet u organizaciji Remain Insane Bookinga, koji se ustalio u dovođenju zanimljivih bendova u Lazarevac.

Slušao, gledao i pisao: Darko Janković/FOTO: Marjan Biočanin

Nastupili su beogradski sastav Fat Kid Loves Cake, zagrebački Pičke Vrište i legende grčke DIY undergraund scene Vodka Juniors.

Za mene je ova godina počela u znaku dobrih punk svirki i tako se i nastavila, a odmah ću reći da mi je ova svirka u svakom smislu bila najbolja koju sam gledao. To što zaključak stavljam u uvodu biće jasno samo onima koji su bili na svirci. Bilo je toliko dobro da to odmah moram napisati i odmah se odreći objektivnosti. U Pojilu sam bio već oko 18h i odmah je počelo upoznavanje i druženje sa članovima tri balkanska benda, koji su kao što je i normalno za pankere, veoma opušteni i komunikativni. Nakon tonske probe i ostalih uvodnih priprema počela je svirka.

Svirku je otvorio beogradski melodik pank sastav Fat Kid Loves Cake. Ovoga puta posećenost u Pojilu je bila odlična. Klub je bio krcat a publika odlično raspoložena. Odsvirali su deset pesama i pošteno zagrejali publiku. Ovaj bend sam slušao davno pre svirke i tada su mi se dopali, a u subotu su samo potvrdili svoj kvalitet.

Fat Kid Loves Cake
Fat Kid Loves Cake

Relativno kratke, melodične pesme i refreni koji se lako pamte i ne izlaze iz glave danima nakon prvog slušanja. Standardna i konstantna komunikacija pevača sa publikom izazivala je smeh i opuštenost u publici. Bilo je i šutki ali se publika većinom usredsedila na standardno – skakanje. Najbolje deo nastupa je bio tokom izvođenja kontroverzne pesme Guza. Bilo je skakanja, šutke, a reakcija publike na tu pesmu  je posebno ostavila utisak na članove grčkog benda Vodka Juniors i njihovu pratnju. Nakon završetka, članovi benda su iz prvog reda ispratili nastupe druga dva benda, pevajući njihove pesme i dobro se zabavljajući. Momci iz Beograda su i zbog toga zaslužili poštovanje kao pravi ljubitelji punka.

Kada je u pitanju bend Pičke vrište, ono što odmah privlači pažnju je ime benda. Kako su oni sami izjavili, ime je nastalo spontano i slučajno i ne planiraju da ga menjaju. Ime možda zvuči neozbiljno, ali je zato bend veoma ozbiljan. Energija koju unose u pesme i nastup uživo je neverovatna a sam bend je mnogo dobro uvežban.

Pičke vrište
Pičke vrište

Tekstovi su veoma ozbiljni i dobro napisani. Ovo im je prvi nastup u Srbiji i došli su samo zbog ovog nastupa u Lazarevcu i oduševili publiku. Kada su u pitanju novi bendovi, koje nisma ranije čuo, imam običaj da ih ne slušam pre koncerta i pružim im priliku da me živom svirkom kupe u čemu su ovi momci u potpunosti uspeli. Kada su počeli da sviraju klub je već bio pun i već na prvoj pesmi je krenula šutka. Tokom celog nastupa je bilo šutki i pevanja pesama u publici koja je savršeno znala tekst svake pesme.

picke vriste 02
Pičke vrište

Mislim da sam ja bio jedini koji je znao možda dve pesme, ali me to nije sprečilo da se popnem na binu i zapevam sa pevačem Ivanom Antolićem. Za kraj koncerta su neočekivano zasvirali pesmu „Moja su koljena umorna od moljenja“ kultnog hrvatskog sastava Fat prezident/DebeliPrecjednik, što je dovela da erupcije oduševljenja u publici i invazije na binu. U sveopštem haosu, publika se popela na binu i pevala zajedno sa članovima benda.

Pičke vrište
Pičke vrište

Dok sam se jedva održavao na nogama, pazeći da zajedno sa basistom ne završim na bubnjevima i držeći pevača koji se popeo na zvučnik budući da na bini nije imao gde da stane bio sam siguran da je ovo najbolji nastup koji gledam i da ih definitivno neću propustiti sledeću put.

picke vriste 04

Treći bend koji je te večeri nastupio su Vodka Juniors. Sastav koji je svojom muzičkom raznolikošću i kvalitetom sviranja oduševio publiku naročito starije pankere i muzičare koji su došli da ih čuju. Svirka u Lazarevcu je u okviru tromesečne evropske turneje na kojoj promovišu svoj novi album „Club Riot“.

Vodka Juniors
Vodka Juniors

vodka 04

Bend je došao u pratnji članova grčkog benda Despite everything kao i slovenačkog See Hear Speak, koji kako sam pre koncerta saznao, čine jednu veliku porodicu, žive zajedno, sviraju zajedno, druže se i idu na turneje. Svirku su odradili perfektno uz neverovatno dobar zvuk gitara i bubnjeva. Počeli su sa pesmama sa novog albuma, od kojih bih izdvojio Last chance, Can we play now? I Remains a nastavili sa starijim pesmama od koji bih izdvojio Rollercoaster I  For the kids.

Vodka Juniors
Vodka Juniors
Vodka Juniors
Vodka Juniors

Ovaj bend jednostavno ima mnogo pesama tako da ih nije bilo moguće sve svirati ali to se nije ni primetilo. Uprkos tome publika ih je odlično prihvatila i u Srbiji su definitivno stekli mnogo fanova.  Za sve one koji vole dobru i raznoliku muziku, Vodka Juniors je izbor sa kojim ne mogu pogrešiti.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Sanctuary i Overkill u Beogradu: Ples besa, buke i ludila

Sledeća priča

Mono u Božidarcu: Zvučna implozija

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta