fbpx

URIAH HEEP u Sava centru spojio generacije

2 minuta čitanja

Ikone hard rock zvuka Uriah Heep su sinoć u Beogradu u teškim sedećim uslovima uspeli odličnom svirkom da podignu na noge dobro popunjen Sava centar.

Legendarni engleski hard rock sastav Uriah Heep izabrao je Beograd kao jednu od 25 destinacija za promociju poslednje stvarno dobre ploče „Living the Dream”. Sastav postoji već pola veka, ali ih to nikako ne ometa da i dalje baš dobro rokaju. Doduše, jedini član koji je ostao iz originalne postave je gitarista Mick Box, ali su svi ostali po godinama negde preko 60.

Već u toku dana vladao je osećaj da će na svirci tapšati i igrati sve generacije, što je i nagovestio drugar tokom čavrljanja o koncertu: „Večeras dolazim sa ćaletom, ujkom i drugaricom.” Vrh. I stvarno je bilo tako. Ujedinili su se stari hipici i mladi rokeri i rokerke u izlizanim kožnim jaknama i cokulama i dobro popunili dvoranu Sava centra. Dobro, nisu se svi tako obukli. Smeh.

Svirka je počela negde oko 20:45 taktovima prve pesme Grazed by Heaven sa novog albuma i odmah nakon toga je počela fantastična Return to Fantasy iz daleke 1975. godine. Zvuk je bio odličan. Publika je na početku delovala ukočeno jer su svi sedeli, što i nije baš dobra opcija za rock svirke. Trebalo je neko vreme da se publika opusti.

Sedeću situaciju je ukapirao stvarno sjajan vokal Bernie Shaw. Odmah je pozvao publiku da dođe ispred bine. Na to su se usudili dvojica momaka i devojka. Spustili su se u donji desni deo dvorane i krenuli da đuskaju uz „Living the Dream”, još jednu pesmu sa poslednjeg albuma. Nakon toga sledi odlična brza stvar Too Scared to Run sa početka 80-ih.

Gitarista Mick Box i basista Davey Rimmer u akciji

Polako počinje da se pravi gužva u donjem delu dvorane jer se maloj ekipi koja je odlučila da igra pridružuju još dve devojke. Kreće najbolja pesma na novom albumu Take Away My Soul pri čemu Shaw napominje da večeras nema spavanja. U tom trenutku me mala izabrana ekipa zamolila da ih slikam, dok cela dvorana kreće da tapše. Ljudi su se već opustili.

Bubnjar Russell Gilbrook izdivljao je na sledećoj pesmi „Knocking at my Doori Uriah Heep dobija najjači aplauz do tada. Slušajući klavijature i nežan početak starog hita Rainbow Demon sa kultnog albuma Demons and Wizards nisam mogao nikako da preskočim simpatičan outfit gitariste i pevača – uske zvonarice pune šarenih detalja sa špic cipelama. Moderan hipi, nema šta.

Bernie Shaw se stvarno trudio i uspeo zaista dobro da mrdne publiku na Waters Flowing koja kreće lepim melodijama na akustičnoj gitari i završava se dobrom solažom nakon čega sledi zaslužen aplauz. A dok ide ova romantična pesma, ekipi za đuskanje se priključuje još jedan par. Već je prilična gužva.

Za kraj su ostavljeni stari hitovi. Sedi matori momci i dalje kidaju „Gypsy”, pa onda i Look at Yourself i prelepu July Morning. Svi su već na nogama i zajedno sa Bernijem pevaju i spremaju se za jedan od najvećih Uriah Heep hitova Lady in Black. Mikrofon je okrenut ka publici i cela dvorana peva „Ah, ah, ah, ah, ah, ah”. Zaista divna atmosfera.

Sledi potpuni mrak u dvorani. Vidi se samo putokaz za izlaz kako svetli i onda kreće crveno svetlo da treperi nakon čega ide „Sunrise”. Za sami kraj svirke ostavljen je jedan od najvećih hitova – „Easy Living”. Ikone hard rock zvuka i začetnici heavy metala ostavili su zaista dobar utisak u Beogradu. A i ne može da bude suprotno jer su decenije iskustva iza njih. Zato i spajaju generacije.

Uriah Heep
Uživo u Beogradu, Sava centar, 5. februar 2019.
Setlista

1. Grazed by Heaven
2. Return to Fantasy
3. Living the Dream
4. Too Scared to Run
5. Take Away My Soul
6. Knocking at My Door
7. Rainbow Demon
8. Waters Flowin’
9. Rocks in the Road
10. Gypsy
11. Look at Yourself
12. July Morning
13. Lady in Black

Bis

14. Sunrise
15. Easy Livin’

Slušajte setlistu u originalu: Deezer i Spotify.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

GOD IS AN ASTRONAUT U DOB-u: Epski poput kosmosa

Sledeća priča

ARCHITECTS U PRAGU: Zvezda je rođena i čvrsto drži svoj tron

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta