fbpx

Bečki krkljanac uz SLIPKNOT (VIDEO)

2 minuta čitanja

U prepunoj bečkoj gradskoj hali spajajući horor teatralnost sa divljim muziciranjem, američka devetorka je digla publiku na noge. Srećom, glave su ostale na svom mestu.  

Nije potrebno trošiti mnogo reči na to koliko je Slipknot veliki metal bend, iako ih možda i ne gotivite. Za put od malog benda iz američke države Ajova do mega popularnih rok zvezda trebalo je više od 20 godina, pri čemu se sastav klovnova i ostalih aveti menjao iz godine u godinu. Iz originalne postave ostao je samo jedan član – perkusionista Shawn Crahan. Ipak, na sceni i dalje, kao i pre dve decenije, divlja skupina od devet ljudi koja noseći horor maske meša teško eksplozivni zvuk i proizvodi bes i nelagodu, baš kao i njihovi tekstovi.

Slipknot se u avgustu prošle godine vratio na međunarodnu rok scenu na velika vrata sjajnim šestim albumom „We Are Not Your Kind”, u kome kuvaju histerične, tribalne i dirljive note začinjene mračnom i strašnom atmosferom najgorih noćnih mora. Promocija novog albuma je krenula već sledećeg meseca, u septembru 2019. godine. Od tada je bend na svetskoj turneji koja i sada traje. Slipknot trenutno brutalno prži po Evropi, a društvo im prave poljski blekeri Behemoth. Beč su posetili u petak, 14. februara.

Na ulazu nije bilo gužve jer je Behemoth već krenuo i skoro završio sa svirkom tačno kada su ljubazni redari završili pretres uzduž i popreko, i proverili karte. U holu bečke gradske hale cunjala je gomila metalaca i rokera, a u čelu od glavnog ulaza je stajao štand sa robom, nimalo jeftinom. Obična majica je koštala samo 40, a duks 70 evra. Dobro, reč je o Beču, najboljem mestu za život po mnogim anketama. Ali, ponovo. Odmah pored štanda se nalazi dugačak hodnik koji vodi u ogromnu halu čiji je kapacitet preko 20.000 mesta. To veče je bila puna!

Tačno u 21:00 sa trake je puštena svima znana For Those About to Rock (We Salute You). Posle toga je ubačen novčić u Slipknot džuboks iz koga je glasno i besno stupila na scenu idiosinkrazija devet bića (vokal, tri gitare, klavijaturista, DJ, bubnjar i dve perkusije). Koncert je krenuo energično i horski sa numerom „Unsainted” sa novog albuma. Publika je odmah podivljala i otprilike je tako bilo do kraja koncerta – šutke, skakanje i glasno dranje. (smeh) Najbolje je bilo na „Before I Forget”, „Solway Firth” i naravno na „Wait and Bleed”. Pravi krkljanac!

Scenski momenat je bio upečatljiv. Vokal i frontmen Corey Taylor je izgledao kao da je došao pravo sa audicije za „Teksaški masakr motornom testerom”. Scenom je dominirala crvena boja, a sa bine je često bljuvala vatra. Vizuelni efekti su doprineli strahovitom okruženju. Klavijaturista je bio obučen kao Smrt i u pauzama je špartao binom na kojoj su bile postavljene i dve pokretne trake. Perkusionisti su divljali non-stop. Njihovo udaranje je uvek eksplozivno odzvanjalo. Sve bi bilo idealno da je hala barem malo akustičnija, ali to izgleda nije smetalo publici koja je ludovala sve vreme. Sve u svemu – sjajna svirka!

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Eterično veče uz poljski RIVERSIDE u beogradskom Domu omladine

Sledeća priča

IMPERIAL TRIUMPHANT u KC GRADU: Ironični propovednici iz središta zla

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta