fbpx
Loathe/FOTO: Promo

METAL U DOBA KORONE: Šta slušati ovih dana?

minut čitanja

U redu je, staviću 10 dinara u teglu za ovaj bedno šaljivi naslov, no bilo kako bilo, ovih dana, pogođena situacijom, kao verujem i većina vas koji ovo čitate, svoju razdraganu i raspričanu kancelariju zamenila sam pomalo neudobnom trpezarijskom stolicom i laptopom.

Sa dolaskom apstinencije od interakcije, došla je i potreba da mi osam radnih sati nešto peva, pa s tim u vezi bacite oko i uvo na nekoliko dobrih (relativno novih) albuma u vreme korone. Predlozi su takođe dobrodošli!

1. Polaris – The Death of Me

Polaris su pravi predstavnici svog žanra, na utabanoj putanji i novi album The Death of Me suštinski ne predstavlja neki iskorak; čak naprotiv, sproveli su vrlo očekivano omekšavanje i komercijalizaciju zvuka ne bi li privukli više tinejdžera na koncerte u odnosu na prethodni album (koji je sjajan btw, ko nije slušao – The Mortal Coil (2017)), ali iznenađujuće, na ovom albumu to lepo funkcioniše i pronađen je fin balans između radio friendly muzike i prethodno stečenih fanova koji su navikli i na malo agresivnosti. Sve u svemu, kvalitetan album, idealan za ove karantinske dane.

2. Loathe – I Let It In and It Took Everything

Nerođeno dete nastalo bludom Deftonesa, Meshuggah-e i Radioheada iznenadilo je svet početkom februara. Iako uvek poprilično nepoznati, Loathe su, rekla bih primarno kroz online podršku većih bendova/članova bendova, ipak došli do slušalaca širom sveta. Kombinujući različite muzičke elemente, mešajući žanrove i plutajući od vrlo emotivnog do vrlo agresivnog, Loathe predstavljaju novu metalcore generaciju, koja ne skreće trendovski u surovo komercijalno, već istražuje i eksperimentiše u neočekivanim pravcima, privlačeći k sebi prog ljubitelje, metalcore ljubitelje i alternativce sa svih strana. Za sada, rekla bih, možda i najbolji album 2020.

3. Ihsahn – Telemark

Iako su inovativnost i kvalitet apsolutno neosporni, baš jako retko posegnem za Ihnsahn-ovom muzikom, uglavnom zato što odiše nordijskom melanholijom i čemerom koji me neizostavno navodi na zaključak da ništa ionako nema smisla, pa što da se nadamo. Ako ste mislili da će sada uslediti neki plot twist, moram vas razočarati: na EP-u Telemark Ihsahn nastavlja ono što je počeo prethodnim albumom Ámr. Kroz pet pesama nas sprovodi kroz hladne predele svog zavičaja, prikazuje kako treba da zvuči eksperimentalni progresivni black metal u 2020 i demonstrira svoju autorsku nadmoć. Demonstrira i da je nekome gore nego vama, doduše. Sedi kod kuće i pij tu kafu.

4. BONUS – Lista nesvrstanih metal singlova na ovom linku.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Bliži se koncert sastava Quasarborn, a line-up je brutalan

Sledeća priča

Beogradski sastav REMEDY ima novi video

Najnovije iz rubrike U fokusu