fbpx
Varg Vikernes/FOTO: YouTube

YouTube ugasio kanal Varga Vikernesa (Burzum) zbog širenja mržnje

minut čitanja

Video platforma YouTube utvrdila je nova pravila koja podrazumevaju brisanje rasističkog sadržaja, ali i onog koji podrazumeva širenje mržnje, netrpeljivosti i teorija zavera.

YouTube je počeo da uklanja video-klipove koji tvrde da Jevreji tajno kontrolišu svet, zatim one u kojima se tvrdi da su žene inferiorne u odnosu na muškarce ili im osporava određena prava, kao i one u kojima se tvrdi da je bela rasa superiorna u odnosu na ostale.

Jedan od kanala koji je banovan jeste i kanal Thulean Perspective, koji pripada Vargu Vikernesu, idejnom tvorcu uticajnog black metal projekta Burzum. Vikernes već godinama unazad preko svog YouTube kanala širi rasističke stavove i teorije zavere.

YouTube je u saopštenju o novim pravilima bio prilično jasan.

“Danas pravimo novi korak u našoj politici prema govoru mržnje zabranjivanjem videa koji propagiraju ideje da je jedna grupa superiorna nad drugom, a sa ciljem da se opravdaju diskriminacija, segregacija ili isključivost koji su bazirani na godinama, polu, rasi, religiji, seksualnoj orijentaciji ili statusu veterana. Nova pravila uključuju, primera radi, klipove koji promovišu ili glorifikuju nacističku ideologiju, koja je suštinski diskriminatorna. Takođe, biće uklonjeni sadržaji koji negiraju sve dobro dokumentovane činove nasilja, kao što su Holokaust ili pucnjava u školi “Sandy Hook””.

Izgleda da je YouTube najzad odlučio da stavi tačku na neodgovornu i opasnu zloupotrebu svog servisa. Stoga će brojni teoretičari zavera i zagovornici mržnje, među kojima je i Varg Vikernes, ubuduće za širenje svojih “ideja” i zarađivanje na tome morati da pronađu novu platformu.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

TOOL u Berlinu odsvirao dve nove pesme

Sledeća priča

Magazin Helly Cherry obeležio 16 godina rada

Najnovije iz rubrike U fokusu