fbpx
Spotify je odnedavno dostupan i u Srbiji/FOTO: Cesar Sampaio, UNSPLASH

SPOTIFY namerava da uskoro poveća cene svojih usluga

minut čitanja

Izvršni direktor kompanije Spotify David Ek najavio je danas da će uskoro doći do povećanja cena usluga tog servisa.

Kompanija nije otkriva mnogo detalja, ali navedeno je da će se to desiti “u bliskoj budućnosti”.

Kako je izvestio portal TechCrunch, najpopularnija striming platforma danas je održala kvartalni razgovor o zaradama.

Zaključeno da postoji dobra i loša vest (po kompaniju). Dobra je da je broj aktivnih korisnika i sabskrajbera porastao u odnosu na drugi kvartal, a loša je da kompanija nije uspela da u istom periodu poveća zaradu.

Rezultat ovih vesti jeste da je vrednost akcija Spotifyja odmah neznatno pala, a direktor i jedan od osnivača kompanije David Ek rekao je da će cene servisa definitivno porasti u nekom trenutku u bliskoj budućnosti.

Podizanjem cena, Spotify bi mogao da poveća zaradu bez povećanja broja aktivnih korisnika.

Izvesno je da je Spotify uspeo da poveća svoju korisničku bazu, ali da to ne rezultira uvek porastom zarade. To je i razlog zašto kompanija želi da pribegne podigne cene svojih usluga kao rešenju.

Ek nije precizirao kada će do poskupljenja doći i na kojim tržištima, ali je naveo da je rast vrednosti po satu najpouzdaniji signal kada kompanija može da upotrebi cenu kao generator rasta.

Iako ovo ne zvuči baš mnogo jasno, zapravo se odnosi na to da li korisnici koriste Spotify na dnevnoj bazi ili ne. Ako koriste, oni (kako to Spotify vidi) izvlače za sebe više vrednosti iz proizvoda i samim tim očekuje se da im je u redu da plate više za uslugu.

S obzirom na to da Spotify sada nudi i milione podkasta i ekskluzivnih emisija, vrlo je moguće da je vrednost za korisnika o kojoj Ek govori porasla.

U nekim zemljama kao štos u Belgija, Švajcarska, Bolivija, Peru, Australija, Ekvador i Kolumbija već je došlo do poskupljenja porodičnog paketa, ali i drugih paketa koji podrazumevaju više korisnika na jednoj pretplati.

Ostaje da vidimo da li će u program povećanja cena biti uvrštena i Srbija, koja je tek nedavno dobila priliku da koristi ovaj servis.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Supergrupa SCOUR objavila tizer za novi EP

Sledeća priča

DEFTONES objavili prvu pesmu sa remiks albuma Black Stallion

Najnovije iz rubrike U fokusu