fbpx

Prolećno Plejer SUMIRANJE: Od ambijentalne muzike do powerviolencea

2 minuta čitanja
The Cranberries 2019/FOTO: Official Charts

Sezona se baš zahuktala. Novi singlovi i najave albuma samo pršte, a mi već sada vidimo da će izbor za najbolje albume godine biti izuzetno težak. Ovog puta na meniju imamo mnogo toga, od ambijentalne muzike do powerviolenca. 

Šta ima novo od muzike?

IIVII (Josh Graham) – The Body Compels (Electro ambient) – singl

Čudesni audio-vizuelni performans Josha Grahama, muzičara koji je sarađivao sa Soundgarden, Battle of Mice, Neurosis, A Storm of Light, Red Sparowes. Stvar „The Body Compels” je deo EP-ja „Obsidian” koji je izašao pre nešto manje od dva meseca kao rezultat prepakivanja muzike za dokumentarac „Mother” koji je režirao Darren Aronofsky. Video je prepun predivnih i zapanjujućih slika noćnih gradskih pejzaža koji se mešaju sa prisnim trenucima različitih ljudi pod svetlom mobilnog telefona. Fenomenalno!

Amon Amarth – Raven’s Flight (Melodic death metal) – singl

Ništa se nije promenilo. To je to! Švedski vikinzi i dalje fantastično cepaju kombinujući melodične i brze rifove sa grubim vokalima. Novi, jedanaesti album „Berserker” izlazi 11. maja za Metal Blade Records.

I Prevail – Paranoid (Electronic rock) – singl

I taman kada pomislite da će krenuti neko gitarsko cepanje da pravi atmosferu za šutku, ono idu neki semplovi, elektronika, hip hop. Inače, spot je vrlo zanimljiv, a stvar je deo novog albuma „Trauma” koji izlazi 29. marta. Prethodni singl „Bow Down” koji je objavljen pre tri nedelje je nekako mnogo bolje zvučao.

The Cranberries – Wake Me When It’s Over (Alternative rock) – singl

Kultni sastav The Cranberries su izdali novi singl koji dolazi sa novog osmog studijskog albuma „In the End” koji stiže 26. aprila i 14 meseci od kada je Dolores O’Riordan preminula. Simpatična pesmica.

Emigrate – War (Industrial rock/metal) – singl

Ne znamo da li ste slušali poslednji album „A Million Degrees” Richarda Kruspea, ali trebalo bi da obratite pažnju na ovaj side-project gitariste Rammsteina jer on nudi mnogo više od nekih patrljaka koji nisu ušli na Rammstein albume. Ovo je ozbiljna priča. 

Moon Tooth – Awe At All Angels (Progressive metal) – singl

Moon Tooth sa nekoliko singlova skinutih sa novog albuma “Redux” govore samo jedno – da se dobro zabavljaju i još bolje sviraju. Biće ovo odlična godina za njih.

Full of Hell (Gridcore/Powerviolence) – Burning Myrrh – singl

Prethodnih dana oglasili su se i stari grindcore/powerviolence znalci Full of Hell. Album “Weeping Choir” izlazi 17. maja, a singl Burning Myrrh je potpuno zao.

Dub Trio – Faught The Line – (Heavy metal/Stoner rock/Punk rock) – singl

Zanimljiva njujorška ekipa pozvala je u goste Troya Sandera iz Mastodona i rezultat je prilično dobar. Teška i opora, a opet pevljiva, Faught The Line nas vraćaju u vreme kada metal nije bio toliko komplikovan već više straight-forward. 

Tripsitter – Remains (Blackgaze/Post-hardcore/Screamo) – singl

Atmosfera je glavna stvar kojom se Tripsitter izdvajaju od klasičnih hardcore bendova. Belgijski bend odlično vlada kombinacijom black metala i hardcorea i taj vajb prosto vozi. Poslušajte!

Šta ima staro od muzike?

Ove nedelje vratili smo se neprevaziđenim majstorima onoga što se nekad (možda i još uvek) zvalo – cyber metal. Fear Factory su novi album najavili upravo za ovu godinu, a mi smo se podsetili remek-dela žanra, albuma “Obsolete”. Ako će već da nas pobede mašine i zavladaju svetom, neka bar soundtrack bude dobar. 

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

MySpace izgubio više od 50 miliona pesama postavljenih od 2003. do 2015. godine

Sledeća priča

Pogledajte satnicu za koncert bendova Septicflesh i Krisiun

Najnovije iz rubrike U fokusu