fbpx

Neonacistički muzički festival održava se usred Evrope. Kako i zašto?

6 minuta čitanja
Asgardsrei/FOTO: Official

Godišnji festival “Asgardsrei”, koji se održava u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, šokantno je transparentan po pitanju svog line-upa. Čine ga uglavnom ekstremno desničarski bendovi, koji šalju obilje anti-semitskih i nasilnih poruka.

Jedan fan opisao je ovaj festival kao “najbolje organizovano okupljanje belih nacionalista na svetu”, dok ga drugi prosto nazivaju “fašističkim metal događajem”. Ove godine, “Asgardsrei” je održan po peti put zaredom. 

Kako piše izraleski list Haaretz, teško ćete ovaj festival pobrkati sa Coachellom. Događaj se odigrava svakog decembra tokom vikenda u kijevskom “Bingo” klubu, a na hepeningu učestvuje niz uglavnom evropskih bendova krajnje desne provenijencije. Anti-semitizam, negiranje Holokausta i odavanje počasti brojnim nacističkim figurama, uključujući i Adolfa Hitlera, uobičajene su stvari. Ima i otvorenih poziva na nasilje.

Iako je, formalno gledano, u pitanju muzički festival, “Asgardsrei” je mnogo više od muzike. U pitanju je poligon za okupljanje neonacista, koji su ovde potpuno slobodni da mašu nacističkim pozdravima i zastavama različitih naci pokreta.  

Ove godine festival je bio organizovan bolje nego ikad, a strahovi stručnjaka koji prate kretanja desnice u Evropi ispostavili su se opravdanim – celo dešavanje odvijalo se uz podršku ekstremno desnog pokreta “Azov”, poznatog i ozloglašenog daleko izvan granica Ukrajine.

“Asgardsrei” je najpre bio organizovan u Moskvi, pod vođstvom ruskog neonaciste Alexeya Levkina. Levkin je 2014. došao u Ukrajinu kako bi se borio na strani ekstremnih desničara okupljenih u Azovskom bataljonu, a sa sobom je “poneo” i “Asgardsrei”. Danas Levkin sebe opisuje kao političkog ideologa organizacije “Azovska nacionalna milicija”

Popularnost njegovog festivala rasla je kontinuirano iz godine u godinu od samog početka, kada je održan u Moskvi pred 600 ljudi. Ovogodišnje izdanje “Asgardsreia” je okupilo najmanje 1.500 fanova najvećih bendova iz podžanra black metala poznatog pod imenom NSBM (National Socialist Black Metal)

Ma koliko stvari bile prilično očigledne, organizatori “Asgardsreia” ne vole da se na festival lepi naci etiketa. Levkin je za Haaretz rekao da “Asgardsrei zaista nije NSBM festival.” Čak je tvrdio i da su zastave sa simbolima svastike zabranjene na festivalu. 

Alexey Levkin (Levo)

U svakom slučaju, na festivalu nastupa veliki broj bendova koji otvoreno propagiraju neonacističke ideje. Između ostalih, ove godine nastupio je grčki bend Wodulf (povezan sa bendom sličnih stavova Der Sturmer). čiji stihovi, između ostalih, glase: “Immortal loyalty to the Swastika / Blood and Soil, Source of our Strength.”

Tu je i brazilski bend Evil, koji je na “Asgardsreiu” odsvirao svoj oproštajni nastup. Ovaj bend, primera radi, ima pesmu pod imenom “Holocaust Black Metal”, a jedan od bivših članova bio je deo grupacije koja je 2000. godine ubila homoseksualca u Brazilu. 

Jedan od bendova je Stutthof, koji je ime dobio po koncentracionom logoru u Poljskoj. U jednom od ranijih intervjua, Stutthof su upitani da objasne zašto su odabrali baš to ime. 

“Bilo je to igralište za Jevreje. Nemamo nikakvih simpatija za tu nižu vrstu”, odgovorio je jedan od članova, istovremeno negirajući da je njegov bend neonacistički.

Jedan od lokalnih bendova koji se pojavio na festivalu je sastav Kroda. I ova ekipa tvrdi da nisu neonaci bend, ali su na festivalu izveli pesmu “Kosher Nightmare”. Neki od stihova glase: “I laugh in reply to Yiddish fables/About six millions of murdered Jews!”. 

Ukrajinski bend Kroda

Treba pomenuti i francuski bend Seigneur Voland, koji takođe imaju zanimljive nazive pesama. Tu su “When Swastikas Light Up the Sky” i “Jews and Other Germs of Decay”. Finski Goatmoon takođe je nastupio, a na “Asgardsreiu” svira već tri godine uzastopno. Nazivi njihovih pesama takođe su vrlo slikoviti i glase recimo “Aryan Beauty” i “Way of the Holocaust Winds”, a pročeprkate li po tekstovima pesama naići ćete na stihove poput ovih: “Subhumans try to rule this world/But with honor we fight against it all”. 

Verovatno najpoznatiji bend ovog usmerenja je bend samog Alexeya Levkina, pod imenom M8L8TH, gde dve osmice referiraju na broj “88”, koji je inače jedan od kodova neonacista koji simbolizuje pozdrav “Heil Hitler”. 

“Blood and soil under wheels of Totenkopf / Pressing rivals’ short skulls into the filthy mire / Preachers of Kabbalah, offspring thereof / Labour in Death Camps, burn in furnace fire”, glase stihovi M8L8TH-a, inače izuzetno popularnog benda u desničarskim krugovima.

Levkin je, da podsetimo, duboko umešan u nasilne neonacističke akcije u rodnoj Rusiji. Uhapšen je pod sumnjom da je umešan u dvostruko ubistvo 2006. godine, ali su optužbe kasnije odbačene. Prema navodima medija, Levkin je bio i deo desničarske grupe u svom rodnom gradu Tveru, sa kojom je uništavao jevrejske i muslimanske grobove i počinio najmanje četiri ubistva. 

“U pitanju su vrlo loši momci”, rekao je o bendovima koji sviraju na “Asgardsreiu” aktivista upućen u dešavanja na ovoj sceni, a koji je inisistirao na anonimnosti.

Bend M8l8th uživa veliku popularnost u desničarskim krugovima

Prema njegovim rečima, postoji značajna razlika između bendova koji su u nekoj fazi karijere koketirali sa nacističkom ikonografijom (američki Slayer ili britanski Motorhead) i otvorenih neonacističkih bendova kao što su M8L8TH, Goatmoon i ostali pobrojani.  Ovaj sagovornik Haaretza kaže da ovi bendovi “rade i žive ono što propagiraju”.

“Oni su istinski antisemiti, islamofobi, rasisti i ljudi koji zagovaraju mržnju i nasilje, a ne libe se ni da sami posegnu za nasiljem”, navodi on. 

Tokom proteklih nekoliko godina, informacije o “Asgardsreiu” poprilično su razmenjivane na velikom broju ekstremističkih internet foruma. Na sajtu Iron March, koji je ugašen 2017. godine, jedan od posetilaca festivala pisao je kako je upoznao mnoge naci momke iz Srbije, Hrvatske, Švedske, Francuske, Ukrajine i Rusije. On je “Asgardsrei” opisao kao “dobru priliku za naciste iz celog sveta da se upoznaju, slušaju dobru muziku i provedu sjajno vreme zajedno”. 

Na sajtu organizacije Stormfront jedan korisnik iz Hrvatske napisao je kako je “Asgardsrei” najbolje organizovano okupljanje belih nacionalista na svetu. Takođe je, kao jednu od prednosti, naveo i to što je Ukrajina jeftina i svako može da priušti dolazak na festival.

“Asgardsrei” jeste muzički festival, ali ima i drugih pratećih aktivnosti. Noć pre početka muzičkog dela programa, organizovano je recimo veče borilačkih veština. MMA turnir okuplja borce iz cele Evrope, a sve se dešava u staroj operskoj dvorani u Kijevu. Na pitanje novinara kako je moguće da desničarska ekipa organizuje događaje u prostoru koji pripada državi, kijevske vlasti nikada nisu dale odgovor.

Bethan Johnson, kandidat za doktora na Kembridž univerzitetu i stručnjak koji istražuje ekstremnu desnicu u okviru moderne muzičke scene, kaže da spoj MMA borbi i ekstremne desnice uopšte nije novost, već nešto što beleži sve veću popularnost u Evropi i Severnoj Americi.

“Pored uzbuđenja i imidža snage i čvrstine koje stvaraju, ovakve noći takođe predstavljaju još jedan potencijalni izvor prihoda za organizatore”, navodi Johnson. 

Nemački istraživač Thorsten Hindrich kaže da događaji kao što je “Asgardsrei” služe da demonstriraju moć i privuku pažnju, da stvore i održavaju međunarodnu mrežu desničara, ali i da donesu novac. 

“Taj novac ekstremna desnica koristi da ostane u formi za različite akcije, ali i da proširi svoj kapacitet za delovanje”, kaže Hindrichs. 

Najjeftinija karta za “Asgardsrei” košta 65 dolara, a full vip ulaznica prodaje se po ceni od 125 dolara. Kako mesto dešavanja ima kapacitet od 1600 ljudi, jasno je da je ozbiljan novac u igri. Ipak, organizator Levkin tvrdi da festival nije baš zlatni rudnik i da i dalje otplaćuje dugove od prošle godine.

Hindrichs, koji je muzikolog na Unverzitetu Johan Gutenber u Majncu i koji proučava ekstremno desničarsku muzičku potkulturu, kaže da događaji poput “Asgardsreia” imaju ključnu ulogu u povezivanju ekstremista.

Jedna od scena sa festivala

Prema njegovim rečima, na ovom festivalu svoje predstavnike imaju različite neonacističke grupe i organizacije kao što su Der Dritte Weg iz Nemačke, CasaPound iz Italije ili Zlatna zora iz Grčke. Sve to “Asgardsrei” čini sjajnom prilikom da se evropska ekstremna desnica još bolje poveže i nastavi da raste.

Koliko je duboka ta povezanost govori i to što je Olena Semenyaka, međunarodna sekretarka ukrajinske ekstremno-desničarske partije i militarističke organizacije poznate pod imenom Azovski nacionalni korpus, takođe učestvovala na “Asgardsreiu”. Osim što se pojavila kao predstavnica izdavačke kuće povezane sa Nacionalnim korpusom, ona je tokom 2019. godine bila vrlo aktivna u povezivanju desničarskih grupa širom Evrope, od Italije i Nemačke preko Švedske i Portugala, pa sve do Hrvatske.

“Asgardsrei je jedini ekstremno-desničarski festival koji nije smešten na nekoj livadi pored zabačenog seoceta ili u udaljenoj industrijskoj zoni. Umesto toga, on se održava na vrlo vidljivoj i popularnoj lokaciji, usred prestonice jednog od najvećih evropskih gradova”, kaže Hindrichs.

“Činjenica da takav događaj može da se održava u srcu Evrope na početku 21. veka bez ikakvih problema ili ograničenja skandalozna je taman koliko i činjenica da većina evropskih medija igoriše njegovo postojanje”, zaključuje ovaj stručnjak.

IZVOR: Haaretz

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Beck nastupa na INmusicu 2020. godine

Sledeća priča

Mozak bubnjara drugačiji nego kod ostalih ljudi

Najnovije iz rubrike U fokusu