fbpx
Bjork je uvek prednjačila u inovacijama/FOTO: YouTube

Bjork objavila prvi ‘virtual reality’ album u istoriji muzike

minut čitanja

Islandska umetnica Bjork objavila je prvi muzički album-performans u virtuelnoj realnosti na sistemu Vive i ponudila publici jedinstveni doživljaj u sklopu svoje osamnaestomesečne svetske turneje Bjork Digital.

Turneja je započela proteklog vikenda na Vivid festivalu u Sidneju i nastaviće se u brojnim svetskim metropolama. Ovaj ekskluzivan događaj bio je jedna od prvih formi fuzije svetova virtuelne realnosti i muzike ikada, kojom je fanovima pružena mogućnost da urone u čitav svet neverovatnih i neobičnih instalacija u virtuelnoj realnosti.

Otvaranje ekskluzivnog događaja u Sidneju obeležio je nastup muzičke i performans umetnice Bjork u ulozi DJ-ja, dok su vlasnici karata dobijali i VIP pristup VR Album Exhibitionu u večernjim satima.

Svetska premijera numere Notget u virtuelnoj realnosti kombinuje 3D skenove visoke rezolucije, holostudio na mestu događaja, hvatanje pokreta i videogrametriju u spoju sa specijalnim dizajnom prostiranja zvuka u realnom vremenu koji prosto uvlači korisnika u Bjork performans.

Svi ovi digitalni resursi izmešani su tako da stvaraju specifičnu digitalnu formu čestica, koja se neprestano razvija i menja uz svetlo i zvuk koji ispunjavaju prostor oko korisnika. Vive i njegovi VR senzori za praćenje pokreta u prostoriji omogućili su timu profesionalaca da kreira deo performansa koji reaguje i ostvaruje duboku vezu sa korisnicima.

Bjork je na ovom projektu sarađivala sa brojnim slavnim režiserima među kojima su Andrew Huang i Jesse Kanda, Warren Du Preez i Nick Tornton Jones.

Izvor: N1

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Zlatiborski festival HillsUp počinje 15. jula, a evo i šta vas tamo očekuje

Sledeća priča

Cattle Decapitation 15. avgusta u Beogradu

Najnovije iz rubrike U fokusu