fbpx
Arsames/FOTO: Skrinšot

Bend ARSAMES osuđen na 15 godina zatvora, članovi pobegli iz Irana!

minut čitanja

Iranski bend Arsames napustio je matičnu zemlju nakon što su osuđeni na 15 godina zatvora zbog sviranja metala.

Iran ima dugu istoriju represije prema kreaitvnim slobodama, a bend Confess je već ranije osuđen na 14 godina zatvora i batinanje.

Metal muzika se u toj zemlji doživljava kao satanistički oblik stvaralaštva, a to krši striktne zakone o blasfemiji. Rezultat može biti čak i pogubljenje.

U saopštenju koje je bend Arsames dostavio magazinu Loudwire stoji da oni nisu satanistički bend.

“Naša muzika govori o našoj kulturi, istoriji…oni misle da je korišćenje growl vokala i sviranje brze muzike isto što i satanizam! Lobanje na našim majicama za njih jednostavno znače da smo mi satanistički muzičari”, stoji u saopštenju.

Bend je u saopštenju naveo da su uhapšeni 2017. godine tokom probe u studiju. Tada su sprovedeni u zatvor, a da njihovim porodicama niko nije nedelju dana rekao gde su.

 

Kada su posle gotovo mesec dana uspeli da plate kauciju i izađu iz zatvora, rečeno im je da ne smeju da rade i izdaju albume, kao ni merch, sve dok suđenje ne bude završeno. Takođe, upozoreni su da ne pričaju sa medijima.

“Banovani su nam Instagram stranica i sajt, sve su nam zatvorili na godinu dana, ali smo mi ponovo napravili Instagram stranicu i počeli da budemo aktivni. To je trajalo sve do pre nekoliko nedelja, kada smo ponovo izvedeni pred sud i kada smo osuđeni na 15 godina zatvora. Zato smo odlučili da pobegnemo iz Irana”, naveo je bend.

Arsames su nedavno objavili video na svom YouTube kanalu u kojem objavljuju detalje o presudi, ali je video brzo skinut intervencijom Revolucionarnog islamskog suda u Mašadu.

Bend ga je, međutim, pre nekoliko dana ponovo postavio.

Trenutna lokacija ovih ljudi zbog sigurnosti nije saopštena. 

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Ko poseduje BLACK SABBATH?

Sledeća priča

ANTHRAX smišljaju nove pesme preko Zooma

Najnovije iz rubrike U fokusu