fbpx

At The Gates, Cock Sparrer i Anti-Flag stižu na Exit!

minut čitanja
at the gates
At The Gates

Velika imena žestokog punk i metal zvuka stižu ove godine na Fusion i Explosive stejdž Exit festivala.

Jedan od najuticajnijih street punk sastava ikada, Cock Sparrer biće hedlajneri Fusion bine u subotu, 9. jula. Punk zvuk će prvog dana Exita na Explosive bini braniti i kultni američki anti-establišment bend, Anti- Flag, kojima će ovo biti prvi nastup u Srbiji.

Na istu binu poslednjeg dana festivala dolaze pioniri i tvorci Geteburške metal scene, At The Gates, a u beskompromisnom zvuku će im se u petak, 8. jula, na Fusion bini pridružiti i začetnici EBM i elektronskog dark-rok zvuka na ovim prostorima, ljubljanski sastav Borghesia!

Jedan od najpopularnijih pank sastava na svetu, Cock Sparrer, konačno dolaze na Exit Festival. Oformljeni još ranih sedamdesetih godina, na samom početku karijere su otkačili čuvenog menadžera Sex Pistolsa, Malcolma McLarena, koji je želeo da od njih napravi zvezde. Početkom sledeće decenije objavljuju legendarni “Shock Troops”, jedan od najuticajnijih punk albuma ikada. Njihov uspon kreće tokom 90-ih kada izlazi “Guilty as Charged”, da bi danas bili među najtraženijim pank-rok bendovima sa povorkom obožavalaca, čije svirke se pamte se za ceo život!

Kontroverzni, aktivistički pank-rok bend, čiji zaštitni znak je obrnuta američka zastava, Anti-Flag, prvi put dolaze u našu zemlju! Nastali u Pitsburgu, inspirisani političkim porukama grupa Dead Kennedys i The Clash,  početkom devedesetih napravili su bum na svetskoj muzičkoj sceni, a njihovi raniji albumi „For Blood And Empire“ (2006), „The Terror State“ (2003) i „Underground Network“ (2001) inspirisali su brojnu publiku širom sveta da se pozabavi idejom socijalizma, anti-ratnim pokretom, kao i današnjim vodećim aktivističkim pokretom u Americi – “Occupy”. Anti-Flag se zalažu za radikalne promene, društvenu odgovornost i slobodu izražavanja, borbu protiv kapitalizma, rata i bezumnog nacionalizma, čime se bavi i njihov deseti album „American Spring“,  koji je objavljen prošle godine.

Muzički fenomen poznat kao Geteburški zvuk (ili Geteburška scena) je svojim nastankom večno izmenio metal scenu svojim premošćavanjem i povezivanjem ekstremnog death metal zvuka i melodičnog heavy metala, a pioniri i tvorci Geteburške scene, švedski sastav At The Gates bili su i ostali markirani kao ikone ovoga zvuka. Ovoga leta dolaze Petrovaradinsku tvrđavu da uzdrmaju Explosive binu Exita!

Jedno od najznačajnijih imena slovenačke scene u vreme stare Jugoslavije, uz Laibach i Pankrte, nedvosmisleno je ljubljanski sastav Borghesia koji se smatra začetnikom EBM i elektronskog dark rok zvuka na ovim prostorima. Bend koji je, kako mnogi kažu, išao daleko ispred svog vremena, oformljen još 1982, svojom pojavom izazvao je brojne reakcije javnosti, a na scenu se u velikom stilu vraćaju 2009. godine, osveživši svoj stil mnogim novim motivima i novim idejama.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Holandski sastav Textures biće predgrupa Amoprhisu u Novom Sadu!

Sledeća priča

Objavljena satnica za koncert Sabatona

Najnovije iz rubrike U fokusu