fbpx

Suicidal Angels/Dr. Living Dead/Angelus Apatrida u DOB-u: 3, 2, 1…RUŠI!

9 minuta čitanja

naslovnaInternacionalni thrash metal kombo dokotrljao se u Beograd. I pregazio sve pred sobom.

Thrash metal je prolazio kroz razne faze, račvao se u raznim pravcima, menjao se, ali je nekako uvek ostao cool. Nema veze da li voliš bay area stil, nemačku školu ili si više u crossover fazonu. Thrash metal je uvek imao te fenomenalne ložačke rifove, nadrkani imidž i govorio je o stvarima koje su drugi muzički pravci ili zapostavljali ili zaobilazili.

Poslednjih godina, kako već stvari u muzici, pa i metalu, idu ciklično, thrash metal doživljava ogroman revival. Sve je više mladih bendova koji uzimaju najbolje elemente pravca, dodaju svoj pečat i modernu produkciju i objavljuju brutalno dobre albume. Već se pomalo čak oseća prezasićenje, ali je prava pre toga dovoljno godina stagnirao da su fanovi i te kako gladni novina i još uvek ih željno apsorbuju.

Toxic Waltz
Toxic Waltz

Ovaj mini festival otvorile su mlade snage iz Nemačke okupljene pod imenom Toxic Waltz. Ova ekipa aktivna je od 2009. godine i iza sebe ima jedan studijski album, ali se u njihovom nastupu vidi da imaju solidnu sviračku kilometražu. Njihov thrash je straight forward, bez mnogo filozofije. Publike je u tom trenutku malo, set je kratak, ali momci srčano isporučuju neke od favorita sa debi-albuma poput numera Suicide Squad i Priest of Lies.

02
Toxic Waltz

Oko 21:15 na scenu izlaze Španci Angelus Apatrida. Bend koji me je lično najviše intrigirao da posetim ovaj događaj (ispostavilo da je neko drugi ipak odneo šou, ali o tome kasnije), dolaze iz Albasetea i rade već skoro 15 godina, a iza sebe pet studijskih albuma i u međuvremenu su postali vrlo respektabilno ime u thrash metalu.

Angelus Apatrida
Angelus Apatrida

Njihov stil je precizan i brz, a silina kojom su se sručili na sada već malo brojniju publiku u DOB-u bila je impozantna. Ludilo u prvim redovima polako počinje, šutke i slemovanja prenose se poput zaraze jer je ovo, ipak, muzika uz koji ne možeš samo stajati miran. Blast Off, Legally Brainwashed, You Are Next, End Man, Hidden Evolution samo su neke od premoćnih numera koje je ovaj bend odsvirao u DOB-u i pomogao pristojnom razmrdavanju ekstremiteta.

Angelus Apatrida
Angelus Apatrida
Angelus Apatrida
Angelus Apatrida

Brzo, ubitačno i krajnje efektno – tako bi se mogao opisati nastup Španaca. I kao odlična uvertira za ono što sledi. A usledila je prava bomba.

Švedska, slobodno mogu reći, atrakcija Dr. Living Dead na bini se pojavila nešto posle 22h i odmah prvom pesmom izazvala haos. Ovaj sastav postoji od 2007. godine i svira melanž crossovera i thrash metala, a mogli bismo ih nazvati maskiranom verzijom Suicidal Tendenciesa, iako bi to bilo donekle nepravedno, jer ovi momci nude zaista mnogo više od toga.

Dr. Living Dead
Dr. Living Dead
08
Dr. Living Dead

Maskirani maskama u obliku lobanja, agresivni, žestoki i vrlo neposredni u komunikaciji sa publikom, Šveđani prave neviđeno dobru atmosferu. Njihova muzika ima groove, oni čikaju publiku, pozivaju ljude na stejdž i ne miruju nijednog jedinog momenta. Sviraju Buck$, World War Nine, UFO Attack i mnoge druge pažljivo probrane numere iz svog opusa, a dok ih gledaš na bini, nemoguće je oteti se utisku – oni su zvezde. I nije bitno da li rasprodaju stadione (a sve nešto mislim da će stići do tog nivoa i to vrlo brzo), oni jednostavno imaju takav stav. I to ne na onaj ružan način, nadobudni način. Oni su zvezde u smislu da daju poslednju kap znoja da naprave ŠOU, taj divni segment muzike koji mnogi nažalost zaboravljaju.

Dr. Living Dead
Dr. Living Dead
Dr. Living Dead
Dr. Living Dead

Nižu se My Brain is For Sale, Kill Me!, Dead End Life i na momente prosto deluje da će se ona mala sala jednostavno raspasti na sve strane. Na stejdžu sa strane stoje momci iz drugih bendova i roudi (i o njemu malo kasnije) i povremeno se uključuju u nastup pevanjem, sve vreme daju podršku bendu doprinoseći više nego veseloj atmosferi.

13
Dr. Living Dead
Dr. Living Dead
Dr. Living Dead

Nastup kulminira u trenutku kada gitarista silazi u publiku. Imao je nameru da publika napravi circle pit dok on svira u sredini, ali ga je oduševljena rulja umesto toga podigla na ruke, pa je morao da se zadovolji crowd surfingom. Ništa zato, dovršio je pesmu sasvim opušteno na rukama mase, a potom im signalizirao da „voze“ prema stejdžu. Uskoro je i to učinjeno, nakon čega su Dr. Living Dead dovršili set i povukli se sa bine.

Dr. Living Dead
Dr. Living Dead
14
Dr. Living Dead

Posle njihovog nastupa, bilo je očekivano da će Suicidal Angels vrlo teško uspeti da održe atmosferu. Tako i bi, bar u početku nastupa. Raspoloženje je vidno splasnulo, ali su se Grci ipak dobro potrudili i preznojili da veče privedu kraju u velikom stilu. Njihov nešto mračniji fazon mnogima je i prijao posle preterano energičnih Šveđana, ali samo na kratko jer se, posle predaha, publika vratila u „element“, pa smo tokom nastupa Suicidal Angelsa imali prilike da vidimo i circle pit i wall of death u publici.

15
Suicidal Angels

Angelsi ove godine obeležavaju 14 godina postojanja i pet studijskih albuma, a trenutno su jedno od traženijih thrash metal imena. Svoju reputaciju su opravdali i nastupom u Beogradu. Bilo da sviraju Divide and Conquer, Apokathilosis ili Bleeding Holocaust, ovi momci vrlo suvereno vladaju žanrovskim odrednicama koje su sebi postavili, a nastup privode kraju tako što je gitarista odnekud izvukao jednu od Dr. Living Dead maski, na oduševljenje prisutnih.

Suicidal Angels
Suicidal Angels

Na samom kraju koncerta masku preuzima roudi, stavlja je na glavu i mahnito skače u publiku, pada na pod, ali ga masa momentalno podiže i priređuje mu crowd surfing, čime je i zvanično obeležen kraj ove potpuno sumanute večeri.

„Conquering Europe Tour – Out For Blood – Part II“, kako je nazvana ova turneja, protutnjala je i kroz Beograd. Odlična atmosfera, bendovi koji se druže i očigledno vrlo dobro zabavljaju i, naravno, mnogo dobre muzike, glavni su elementi da jedna turneja bude uspešna. Ne znam kako ovaj putujući thrash metal cirkus prolazi u drugim zemljama, ali mi možemo biti vrlo zadovoljni. A thrash metal ne mora da brine za budućnost.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Objavljena satnica za koncert Suicidal Angels/Dr. Living Dead

Sledeća priča

Suicide Silence u Beogradu 26. jula

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta