fbpx
batushka
Batushka/FOTO: Official

BATUSHKA 23. novembra u Beogradu!

minut čitanja

Legendarni poljski blekeri Batushka (Батюшка), predvođeni osnivačem Krzysztofom Derphom Drabikowskim, po prvi put stižu u Srbiju!

Oni će 23. novembra nastupiti u Dorćol Platzu, a ulaznice su dostupne preko sistema Gigs Tix po early bird ceni od 2.900 dinara. Ostali izvođači će, kako najavljuje organizator Hengtajm agency, biti objavljeni 4. juna.

Batushka je bend koji je nastao 2015. u Białystoku. Tekstovi su okrenuti pravoslavlju, a pevaju na staroslovenskom jeziku. Ime benda dolazi od poljske reči za “oca”, odnosno bilo kojeg pravoslavnog sveštenika.

Samu ideju o osnivanju benda multi-instrumentalista Drabikowski dobio je dok je čitao komentare na Jutjubu ispod videa sa pravoslavnom muzikom, u kojima su ljudi govorili kako su “svete pesme više metal od bilo kojeg satanističkog blek metala”.

Bend je u početku bio anoniman i zamaskiran, na neki način lišen identiteta, kako bi se slušaoci više usredsredili na samu muziku. Batushka su najpre izbacili prvi singl “Yekteníya VII”, a zatim i album prvenac Литоургиіа (“Litourgiya”) u decembru 2015. godine.

Album je postao veliki hit na metal sceni i osigurao bendu veliku popularnost te nastupe na brojnim festivalima, a njihovi nastupi u Rusiji i Belorusji bili su otkazani zbog protesta. Batushka se uskoro deli u dva benda, jedan koju predvodi Drabikowski i drugu predvodi Bartłomiej “Bart” Krysiuk.

Drabikowski je 2019. s bendom izdao album Панихида (“Panihida”) (Rekvijem) sa osam pesama koji je pokupio sjajne kritike, ali i bio jako dobro primljen kod fanova.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Pogledajte novi LOCKSTEP spot

Sledeća priča

BRUJERIA ovog jula stiže u Novi Sad

Najnovije iz rubrike U fokusu