fbpx
Među cenzurisanima je i pevačica Sia/FOTO: Vocal

Australijske radio-stanice skidaju sa programa pesme u kojima se pominju vatra i požar

minut čitanja
Među cenzurisanima je i pevačica Sia/FOTO: Vocal

Neke od najvećih australijskih radio-stanica izbacile su iz programa pesme u kojima se pominje “vatra” jer je procenjeno da bi takve pesme mogle da uznemire slušaoce dok se Australija bori sa ogromnim požarima širom zemlje.

Kompanija Hit Network, u čijem okviru posluju sidnejski radio 2DayFM i Fox FM iz Melburna, saopštila je da su mere počele da se primenjuju od 8. januara.

Odluka je doneta jer je procenjeno da pesme kao što je numera “Fire Meet Gasoline”, koju izvodi Sia, mogu uznemiriti građane i biti protumačene kao znak “neosetljivosti” prema situaciji.

Iz kompanije Southern Cross Austereo potvrdili su da je ova mera uvedena.

“Iz poštovanja prema zajednici koja je izložena razarajućim događajima, uklonili smo pesme koje bi mogle da deluju neosetljivo prema svemu što se dešava. Mera će se primenjivati na nacionalnom nivou”, naveli su iz SCA.

Veliki broj pesama povučen je sa plejlista, ali za sada nije objavljeno koji su izvođači i numere u pitanju. Ono što je izvesno jeste da se zabrana odnosi na sve numere koje u nazivima ili tekstovima sadrže pojmove kao što su “vatra”, “požar” ili, pak, govore o teškoćama prilikom disanja.

Paul Jackson, menadžer formatiranja u kompaniji NOVA, kaže da je njihova radio stanica takođe svesna uticaja koju muzika može imati tokom velike krize sa požarima.

“Zato na svakih sat vremena pozivamo slušaoce da se angažuju i pomognu donacijama ili na druge načine organizacijama kao što su RFS, CFA, RSPCA ili Crveni krst”, naveo je Jackson.

Nova mera se, međutim, nije dopala svim slušaocima radija.

“Glupost. Potpuno besmislen potez koji se predstavlja kao nešto smisleno i kredibilno. Drkadžije!”, napisao je na Fejsbuk stranici radija jedan slušalac.

I on je tek jedan od nezadovoljnih. A da li će mera imati bilo kakav značaj, ostaje da se vidi. Ako ikada i saznamo.

IZVOR: Daily Mail

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Metallica donirala više od 500.000 dolara Australiji za borbu protiv požara

Sledeća priča

NOVI TRENDOVI: Masovna tuča jastucima na death metal koncertu (VIDEO)

Najnovije iz rubrike U fokusu