Da li je Metallica zaista pokrala deo pesme “One”?

Metallica, stari dani/FOTO: Billboard

Velika sličnost između duplih bas pedala u Metallicinom klasiku “One” i pesmi Dark Angela “Darkness Descends”, koja je snimljena dve godine ranije, primećena je odavno.

Priča o tome da li je Metallica zapravo pokrala taj deo ponovo je aktuelna. Bubnjar Gene Hoglan, koji je odsvirao tu deonicu u pesmi “Darkness Descends”, govorio je o temi za podkast “Let There Be Talk”.

Gene Hoglan/FOTO: Drum Magazine

“Da budem direktan, taj deo jeste iz pesme Dark Angela. Konkretno iz pesme “Darkness Descends”. I na sceni je dobro poznato da se meni telefon bio usijao kada je Metallica objavila “One” i da su mi mnogi tada skretali pažnju u fazonu: “Da li znate da su vas ovi momci pokrali?”

Prema Hoglanovim rečima, nije bio ljut zbog cele situacije.

“Mick Hughes, tonac Metallice, radio je sa nama na turneji. Metallica je tada bila u konkurenciji za Grammy nagradu, ali još ništa nije bilo zvanično saopšteno. U šali sam jednom prilikom rekao “Ako osvoje Grammy, tužiću ih!”, na šta je Mick rekao otprilike: “Trebalo bi. Verovatno bi ti ponudili bar 100.000 dolara da ćutiš”. Moja reakcija je bila “A ne, neću ja biti izrod metal scene koji je tužio Metallicu. Uostalom, svi kradu i njihove rifove”.

Hoglan je takođe naveo da mu je zabavan detalj u celoj priči i to što taj deo u “One” počinje rečju “Darkness”, a pesma Dark Angela zove se “Darkness Descends”.

A da li sličnost postoji i kolika je, možete uporediti i sami. U prvom klipu sporni deo počinje od 53. sekunde, a u drugom na 4:35.

One thought on “Da li je Metallica zaista pokrala deo pesme “One”?”

  1. zzzArt says:

    Da li postoji neka metal pesma bez reči Darkness? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.