fbpx
Ploče doživljavaju procvat/FOTO: Pixabay

Prodaja ploča prvi put nadmašila prodaju CD-a

minut čitanja

Prodaja ploča ove godine nadmašila je prodaju CD-a u Sjedinjenim Američkim Državama i to se desilo prvi put od 1980-ih.

Kako piše CNN, prema izveštaju Recording Industry Association of America (RIAA) prodaja vinila je u prvoj polovini ove godine ostvarila prihod od 232 miliona dolara.

Prošlogodišnji polugodišnji izveštaj RIAA-e pokazao je da prodaja CD-ova pada tri puta brže nego što prodaja vinila raste, a izveštaj iz februara kaže da na vinil otpada trećina prihoda od svih fizičkih izdanja.

Međutim, pojačano interesovanje za vinil nije bilo dovoljno da fizička prodaja ne nastavi da opada.

Prodaja fizičkih nosača zvuka opala je za 23 odsto na 376 miliona dolara u prvoj polovini godine, dok pandemija nastavlja da menja navike ljudi i norme muzičke industrije. Koncerti i posete muzičkim dešavanjima su gotovo nestali.

Pa tako i uprkos porastu prodaje vinila, industrijom još uvek dominira striming, budući da prodaja ploča predstavlja tek 4 odsto ukupne zarade u ovoj godini, dok pretplate na striming servise iznose 62 odsto zarade u industriji.

Striming je u prvoj polovini ove godina porastao za 12 odsto, na 4,8 milijardi dolara, odnosno 85 odsto prihoda muzičke industrije, otkriva RIAA.

Pretplate na plaćene usluge striminga, poput Spotifaja i Epl Mjuzika, porasle su za 24 odsto, izvestila je RIAA.

Do sada je ukupna prodaja muzičke industrije porasla za 5,6 odsto, uglavnom vođena digitalnim segmentom, za ukupno 5,7 milijardi dolara samo tokom prvih šest meseci ove godine.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Basista PEPPERSA je upravo otkrio CANNIBAL CORPSE i reakcija je urnebesna

Sledeća priča

Supergrupa GARGOYL ima novi animirani spot

Najnovije iz rubrike U fokusu