fbpx
Lou Ottens/FOTO: Netherlands News Live

Preminuo LOU OTTENS, čovek koji je izumeo kasete

minut čitanja

Lou Ottens, holandski dizajner koji je izumeo audio kasetu, preminuo je u 94. godini.

Procenjuje se da je širom sveta prodato 100 milijardi kaseta od momenta kada su se šezdesetih godina pojavile na tržištu.

Ottensov izum je transformisao način na koji ljudu slušaju muziku, a poslednjih godina i kasete, nakon ploča, doživljaju svoj rivajval.

Izumitelj je, kako je saopštila porodica, preminuo u svom domu u Duizelu.

Njegova karijera bila je vrlo zanimljiva. On je 1960. postao šef razvoja proizvoda u kompaniji Philips, gde je zajedno sa svojim timom razvio kasetu kao proizvod.

Kaseta je predstavljena svetu 1963. godine na sajmu u Berlinu i ubrzo je doživela svetski uspeh.

Ottens je postigao dogovor sa Philipsom i Sonyjem da njegov model kasete bude patentiran, nakon što je veliki broj drugih kompanija, pre svega japanskih, počeo da pravi svoje verzije kaseta u različitim veličinama.

Na pedesetogodišnjicu kasete, ovaj inženjer je za Time magazin rekao da je taj izum postao senzacija od prvog dana.

Zanimljivo je da je Ottens takođe bio umešan i u razvoj kompakt diska, koji je do danas prodat u više od 200 milijardi primeraka širom sveta.

Ottens je 1982. godine, na predstavljanju CD plejera, izjavio:

“Od ovog momenta, konvencionalni gramofon je prevaziđen”.

Penzionisan je četiri godine kasnije. Govoreći o svojoj karijeri, naveo je da se najviše kaje zbog toga što je Sony, a ne Philips napravio Walkman, ikonu među muzičkim plejerima.

Interesantno je da se kasete poslednjih godina vraćaju u modu. Mnogi izvođači, uključujući Lady Gagu i The Killers, objavili su neke svoje skorašnje albume i na kasetama.

U Americi i Velikoj Britaniji prodaja kaseta raste u poslednje tri godine i deluje vrlo izvesno da će i one doživeti novu mladost kao što se to dešava sa gramofonskim pločama.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Stigao je novi SOEN spot i preporučujemo da ga pogledate

Sledeća priča

Njujorški doomeri SILVERTOMB imaju novi spot

Najnovije iz rubrike U fokusu