Američki muzičari se pridružili protestima NFL-a protiv Trampa

Eddie Vedder je jedan od muzičara koji su se pridružili protestu/FOTO: Billboard

Više američkih muzičara izrazilo je solidarnost s igračima američkog fudbala koji protestuju zbog poziva predsednika SAD Donalda Trampa da budu otpušteni igrači koji ne stoje tokom izvođenja himne.

Tramp je od vlasnika timova američkog fudbala u NFL-u tražio da otpuste igrače koji tokom himne klečeći protestuju zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde, što je naišlo na veći protest igrača.

Solidarnost s fudbalerima izrazili su, između ostalih Pharrell Williams, Stevie Wonder, Posdnuos iz De la soula, kao i roker Eddie Vedder, preneo je Newyork Times.

Williams je na humanitarnom koncertu u Šarlotsvilu, gde je ove godine došlo do rasnih sukoba posle protesta ekstremnih desničara, kleknuo u znak podrške.

“U Virdžiniji sam sada, kod kuće sam. Niko ne može da mi kaže šta da radim ako želim da kleknem”, rekao je Williams.

Simboličan protest započeo je kvoterbek San Franciska Kolin Kapernik koji je u avgustu 2016. kleknuo tokom izbođenja himne iz protest zbog odnosa prema crncima i nepravde. Njegov gest je posle sledilo još nekoliko igrača američkog fudbala, da bi posle Trampovog poziva vlasnicima timova da ih otpuste, juče to uradilo više od 100 igrača.

I drugi muzičari pridružili su se protestu “klekni”. Na festivalu u Njujorku, Stevie Wonder je u subotu bio na pozornici s Dave Matthews bendom kada je kleknuo na oba kolena, posle čega mu se priduržio i sam Matthews.

Na festivalu u Las Vegasu je kleknuo reper Posdnuos, dok je pevač John Legend objavio sliku na Instagramu kako je kleknuo tokom nastupa u Hamburgu u Nemačkoj. Slično je urado i lider grupe Pearl jam Eddie Vedder na festivalu u Tenesiju.

Osam glavnih glumaca u brodvejskoj predstavi “1984”, po romanu Džordža Orvela, kleklo je kada je trebalo da se pokloni publici.

Na jučerašnjim utakmicama NFL-a, dvoje pevača se takođe pridružilo protestu. Pevačica Meghan Linsey je klekla u Nešvilu pošto je otpeva himnu, dok je Rico Lavell u Detroitu kleknuo dok je pevao poslednji stih.

Tramp je juče pozvao na bojkot NFL utakmica kako bi se kaznili igrači koji protestuju tokom intoniranja nacionalne himne i ponovio da igrači, koji iz protesta kleče tokom sviranja himne, treba otpustiti ili suspendovati.

Posle Trampovih pretnji juče je više od 100 igrača sedelo ili klečalo, dok je jedan tim odsedeo intoniranje himne u svlačionici.

Spor Trampa i sportista zaoštrio se u petak kada je košarkaš Golden stejta Stiven Kari rekao da ne želi da ide na tradicionalnu proslavu u Belu kuću, posle čega je Tramp rekao da taj košarkaš više nije pozvan.

Potez američkog predsednika je naišao na oštru rekaciju bivših i sadašnjih NBA košarkaša.

Zvezda Lebron Džejms, koji je i ranije kritikovao Trampa, u subotu je za predsednika SAD rekao da je “propalica”.

“Ti propalice, Stiven Kari je već rekao da ne ide. Tako da nema povlačenja pozivnice. Odlazak u Belu kuću je bila velika čast dok se ti nisi pojavio”, naveo je Džejms na Tviteru.

Majkl Džordan, koji je sada vlasnik NBA tima Šarlot hornets, izrazio je podršku slobodi govora i mirnim protestima.

“Jedno od temeljnih prava u ovoj zemlji je zasnovano na slobodi govora i imamo dugu tradiciju nenasilnih, mirnih protesta” rekao je Džordan.

IZVOR: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.