fbpx
*Fotografiju nije dovzvoljeno preuzimati bez dozvole autora

Wank For Peace u Lazarevcu: Vraćanje korenima

2 minuta čitanja
*Fotografiju nije dovzvoljeno preuzimati bez dozvole autora
*Fotografiju nije dozvoljeno preuzimati bez dozvole autora

U lazarevačkom klubu Pojilo u organizaciji Remain Insane Bookinga 10. februara nastupio je francuski melodic hardcore bend Wank For Peace. Francuska petorka, koja svira pod imenom koje mnoge podseća na lagodne ali zbunjujuće tinejdžerske dane, veoma je poznata kako na francuskoj tako i evropskoj punk sceni, naročito u okviru DIY zajednice.

Slušao, gledao i pisao: Darko Janković/FOTO: Stefan Vidojević

Bend iz francuskog grada Angera je često na turnejama, promovišući svoju muziku, pomažući druge bendove i pritom se dobro zabavljajući. Nastup u Lazarevcu desio se u okviru južnoevropske turneje na kojoj promovišu novi album po imenu „Fail forward“. Na turneji koja je počela 2. februara u francuskom gradu Never, a završava se u Marseju 22. februara bend će nastupiti, između ostalog, i u Skoplju, Bolonji, Rimu, Solunu i Atini. U Srbiji je pre Lazarevca bend svirao u klubu Fest u Beogradu i u Novom Sadu dok su srpski deo turneje završili u Kruševcu u klubu Zamajac. Album „Fail forward“ se sastoji od 13 pesama i predstavlja mešavinu dobrog starog hardcorea i melodičnog punk rocka, kratkih pesama sa zaraznim laganim refrenima.

Iako te večeri klub Pojilo nije pucao od posećenosti, pre svega zbog nezgodnog termina održavanja svirke koja je bila u utorak uveče, svi prisutni su imali priliku da uživaju u veoma dobrom hardcore punku.

10952423_851276258251895_1125913439_n

Koncert je otvorio lazarevački tročlani sastav Car Riding Elephant pesmom Rookie čuvenog BoySetsFirea, a nastavili su sviranjem svojih autorskih pesama kao i pesama domaćeg benda Doghouse i lazarevačkog Lizard Commitmentsa što je bilo dovoljno da zagreje publiku. Istakao se pevač i gitarista Car Riding Elephanta Nenad Džamić koji je svojom neformalnom komunikacijom sa publikom i laganim šalama stvarao atmosferu koju sam uvek voleo kod pank svirki.

Kada je francuska petorka naštimovala instrumente, uvela je publiku u svoj nastup pesmom Friends firstgovorom pevača Florena, koji se zahvalio malobrojnoj publici na dolasku i iskazao zadovoljstvo benda sviranjem na turnejama i deljenjem svoje muzike sa svim ljudima koji gaje strast prema punku. Zatim su usledile pesme Heavy shoulders, Was that what you expected kid? (za koju bend ima i spot), What if this was political? i Choices/feedbacks.

Više informacija o sastavu Wank For Peace možete naći na njihovoj Facebook stranici i zvaničnom sajtu.

Pevač benda Floren se isticao velikom energijom, kao i sam bend, i živom i čestom komunikacijom sa publikom. Jednostavno se videlo da ovi momci sviraju sa velikom strašću i da svirke ne odrađuju mehaničk  već  srcem i iz čistog zadovoljstva. Nisu se štedeli bez obzira na to što sviraju u Lazarevcu pred 50-ak ljudi, već su dali sve od sebe kao i prethodnih večeri na nastupima u Beogradu i Novom Sadu pred znatno više ljudi.

10967678_851276311585223_483181268_n

Nastavili su sa pesmama Free hugs, Interlude – mea culpa, Twelve cheese sticks i Sleepless. Lazarevačka publika je uživala u nastupu i zajedno sa članovima benda stvarala neverovatnu energiju. Kao i uvek na svirkama  u Lazarevcu, bilo je i šutki ali samo u prvom delu nastupa, dok se publika u drugom delu koncerta više koncentrisala na gledanje nastupa i pevanje refrena koje su brzo naučili iako su mnogi pesme čuli prvi put.  Komunikacija između publike i članova benda je nastavljena mešavinom srpskog, engleskog i francuskog jezika što je takođe pravilo odličnu atmosferu.

Za kraj je svirana We are not done yet sorry, kojom je bend završio svoj izuzetno dobar  i energičan nastup. Nakon svirke, druženje je nastavljeno uz kupovinu majica, ploča i CD-ova Wank For Peacea i drugih francuskih bendova.

*Fotografiju nije dozvoljeno preuzimati bez dozvole autora
*Fotografiju nije dozvoljeno preuzimati bez dozvole autora

Uprkos relativno malom broju ljudi u publici, ovo je bila jedna od boljih svirki na kojima sam bio i nadam se da će nam momci iz Francuske uskoro opet doći u goste. Ako ništa drugo, u Srbiji su sada bogatiji bar za sve one fanove koji su u našoj zemlji ispratili njihovu turneju.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Port Noir u KC Gradu: Nove zvezde Velikog praska

Sledeća priča

Suicidal Angels/Dr. Living Dead/Angelus Apatrida u DOB-u: 3, 2, 1…RUŠI!

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta