fbpx

Tuborg Green Beat 08: Bez vrhunca

3 minuta čitanja

adbMesto: Košarkaški tereni Partizan, Kalemegdanska tvrđava
Vreme: 29. avgust 2008.

Sinoć je na Kalemegdanu počeo treći Tuborg Green Beat a kao glavne zvezde su nastupili Asian Dub Foundation.

Hladnjikavo vreme najpre su svojim setovima pokušali da razbiju house/techno DJ iz Londona Scarlett Etienne i techno/new wave/synth pop sastav iz Brikstona Cagedbaby, koji je inače trebalo da nastupi druge večeri, ali je došlo do promene u rasporedu.

Publika se u tim trenucima okupljala, tako da je đuskanje bilo tek incidentna pojava. Tek posle 23 h, kada su na scenu izašli Asian Dub Foundation, prostor je bio nešto popunjeniji, ali i dalje daleko od maksimuma.

Zvezde večeri su po izlasku na scenu dočekane ovacijama. Kreću eksplozivni ritmovi, obogaćeni tribalnim prizvucima i indijskim melosom. Tvrdi hip-hop, breakbeat udari, dance elementi, nenametljivi gitarski rifovi – sve to sa bine publici isporučuje londonska šestorka.

Nižu se Superpower, Target practice, bend animira publiku da peva refren pesme Flyover, sa polovičnim uspehom. Uprkos sjajnoj svirci, ADB-u je ipak nedostajalo taman toliko da bi sve bilo odlično. Zbog toga je reakcija publike bila mlaka. Iako ADB neprestano pokušavaju da pokrenu publiku, feedback je polovičan; bilo je i đuskanja i pevanja, ali ne u meri u kojoj se to očekivalo.

Posle sat vremena bend se povlači, ali ga publika aplauzima vraća na binu. Bis podrazumeva samo jednu numeru, svi su unapred znali da će to biti Fortress Europe, koju ADB i ovaj put posvećuju borbi protiv rasizma i fašizma.

Nakon završetka nastupa ADB-a, stage zaposeda DJ Sasha, koji je u nastavku noći svojim trance/progressive zvukom dao još jednu dimenziju Green Beatu.

Brojni komentari koji su se mogli čuti posle koncerta ADB-a, uglavnom su se svodili na poređenje sa nastupom na Exitu 2002. godine, sa zaključkom kako beogradski koncert nije bio ni upola dobar kao onaj u Novom Sadu.

Očigledan nedostatak energije i na jednoj i na drugoj strani, kao i prilično kratak nastup, uslovili su jedan sasvim prosečan koncert.

Na osnovu prve večeri Tuborg Greena stiče se utisak da je publika u Srbiji prilično podigla svoje kriterijume, tako da više nije dovoljno da izvođač dođe i „odradi posao“. Po svemu sudeći, u uslovima kada su veliki koncerti sve češća pojava u gradu, izvođači će morati da se potrude mnogo više kako bi dobili adekvatnu reakciju publike.

U suprotnom, dobijaćemo neubedljive nastupe kakav je bio sinoćnji. N. M.

*Izveštaj je ranije objavljen na sajtu Popboks

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Lenny Kravitz u Areni: Rituali i opsesije

Sledeća priča

Alicia Keys u Areni: Šou premija

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta