fbpx
Tool/FOTO: Travis Shinn

Šta do sada znamo o novom Tool albumu?

minut čitanja
Tool/FOTO: Travis Shinn

Novi album Toola, jednog od najvećih progressive metal/rock bendova svih vremena, definitivno će biti objavljen u toku 2019. godine.

Tool su upravo ovih dana na svojoj Facebook stranici postavili novu cover sliku, na kojoj se vidi novi Tool logo i natpis MMXIX, što u prevodu znači “2019”.

Od prethodnog albuma 10.000 Days prošlo je čak 13 godina. Za sada nije poznat tačan datum objavljivanja novog izdanja losanđeleskog benda, ali je lider benda Maynard Keenan nagovestio da će se to desiti u naredna tri meseca. Nedavno je na Tviteru objavio da je bend usred procesa miksovanja.

“Verovatno će biti nekoliko opoziva. Zatim nekih rasprava. Zatim mastering, artwork, video materijali, pakovanje. Ako bih nagađao, datum objavljivanja bi trebalo da bude negde između polovine maja i polovine juna. Pratite objave o našem napretku”, naveo je Keenan.

Ranije smo već videli nekoliko apdejtova. Najpre je gitarista Metallice Kirk Hammett objavio da je artwork završen, zatim smo saznali da je u priču oko završetka albuma uključen i Nirvanin saradnik Bob Ludwig, a na kraju je Maynard dao i pomenute informacije oko datuma objavljivanja.

Bubnjar Danny Carrey je na muzičkoj konvenciji “NAMM 2019” naveo da je april mesec kada će novo izdanje ugledati svetlost dana, ali sudeći po Maynardovoj objavi, taj rok je ipak prolongiran.

Kirk Hammett je, sa svoje strane, potvrdio da je artwork završen i da je album blizu završetka.

“Pričao sam sa gitaristom Adamom Jonesom i poslednje što znam je da je radio na artworku. Ako se radi na artworku, znači da je album blizu”, izjavio je Hammett.

U martu ove godine Tool su se zaputili u Portland kako bi na “peglanju” albuma radili sa Bobom Ludwigom, koji je radio sa bendovima kao što su Nirvana, Queen, U2, Jimi Hendrix, The Strokes.

Bend je već zakazao i evropsku turneju, koja počinje u junu u Nemačkoj i završava se u Portugalu u julu. Polako se popunjavaju i američki datumi.

Jedno od bitnih pitanja je i – kako će novi Tool zvučati? U decembru 2017. gitarista Tom Morello izjavio je da je prvi van benda čuo njihovu novu muziku.

“Imao sam čast da budem prva osoba van Toola koja je čula muziku sa novog albuma! I dalje su to instrumentali, ali zvuče epski, kraljevski, simfonijski, brutalno, divno, plemenski, misteriozno, duboko, seksi i vrlo Tool”, napisao je Morello na Instagramu.

U maju 2018. godine bend je objavio promo video za predstojeću turneju, u kojem se čuje pesma pod imenom “Descending”. Veruje se da je u pitanju instrumentalna demo verzija jedne od novih pesama, pa je mnogima poslužila kao dobar tizer za ono što nas očekuje.

1 Comment

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Performans “Kaschade – Muzika za snove” 4. aprila u galeriji Podroom

Sledeća priča

Prvo aprilsko PLEJER SUMIRANJE je baš muzički šarenoliko

Najnovije iz rubrike U fokusu