fbpx

PLEJER SUMIRANJE: Axl Rose, Swallow the Sun, Rosetta, Flotsam and Jetsam

4 minuta čitanja
Axl Rose (detalj iz animiranog klipa za pesmu „Rock the Rock”)

Prva sedmica nakon Nove godine. Taman si sredio utiske, izabrao najbolje pesme, ali i krenuo da čitaš različite druge plejliste i onda provališ kako ti je ipak promakla gomila dobre muzike. Bedak jer ne znaš kako sve to da preslušaš. Istovremeno, zimski dani ne sprečavaju muzičare da izbacuju nove albume, singlove, klipove. I tako u krug. U „Plejer sumiranju” probaćemo da pohvatamo šta je sve izbačeno prošle sedmice i da vas podsetimo na neke klasike. Čisto da vam potpomognemo u pravljenju plejliste. Smešak.

Šta ima novo od muzike?

Brian May – New Horizons (hard rock)

Pravo iznenađenje na početku 2019. godine. Queen gitarista Brian May, astrofizičar po zanimanju, novom spejsi pesmom obeležava 12 godina od početka NASA putovanja novim horizontima.

Axl Rose – Rock the Rock (hard rock)

Još jedno iznenađenje. Posle deset godina Axl Rose izbacuje novu solidnu autorsku pesmu koja baš podseća na AC/DC.

Swallow the Sun – Upon the Water (melodic doom death)

Finci su melanholičnom i snažnom numerom najavili novi album „When a Shadow Is Forced Into the Light” koji će izaći 25. januara. Zvuči sjajno!

Mistveil – Amnesia (melodic doom death)

Solidan prvenac grčkih metalaca. Stavros je glavni lik, osmislio je sve pesme. Za sve ljubitelje ranijih radova My Dying Bride, Anathema ili Katatonia.

Rosetta – Sower of Find (post-rock)

Novi EP Američkih post-metalaca je instrumentalno eksperimentalni ostatak albuma „Utopioid” koji su objavili prošle godine. Prilično dosadno i nezanimljivo.

Flotsam and Jetsam – Control (heavy metal)

Novi trinaesti po redu album metal veterana iz Arizone „The End of Chaos” će biti vanserijski ako sudimo na osnovu do sada objavljenim pesmama.

Festerday – lihtallan (death metal)

Ne postoji baš toliko primera u muzici da neki bend izbacuje svoj debi album nakon 30 godina postojanja. Izuzetak je finski Festerday, klasičan death metal zvuk. Ko voli, nek izvoli.

Legion of the Damned – Slaves of the Shadow Realm (thrash death metal)

Novi album holandskih veterana puca pravo u glavu svojom agresivnošću i brutalnošću. Na prvo slušanje ne zvuči nimalo loše.

John Garcia – John Garcia and the Band of Gold (stoner rock)

Bivši šef stoner legendi Kyuss izbacio je solo album na kome je 11 numera u trajanju od četrdeset minuta. Prženje!

Yatra – Death Ritual (doom stoner)

Slučajni nalet na ovaj prvenac trija iz Merilenda. Upakovan u čudnu žilavu produkciju sa veoma zanimljivim vokalima. Sporo i brutalno privlačno.

Šta staro da pustim?

Death – Scream Blood Gory (technical death metal)

Stvorenje koje je iznedrilo death metal tamo daleke 1987. godine. Chuck Schuldiner je snimio dobru inovativnu muziku, još uvek ne tako tehničku preciznu kao na primer na „Human”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

The Cure – The Head on the Door (1985)

Sledeća priča

MUZIČKA KRITIKA U 21. VEKU: Žilavi mamut sa kojim ne znamo šta bismo

Najnovije iz rubrike U fokusu