fbpx
Nergal/FOTO: NME

Pevač benda Behemoth oštro o vladi Poljske zbog zakona o abortusu

minut čitanja

Da su neke vlade i funkcioneri u stanju da zloupotrebljavaju krizu izazvanu korona virusom, možemo ovih dana videti i u Srbiji. Ipak, dok je kod nas ova situacija iskorišćena da parlament bude ukinut, u Poljskoj parlament radi i donosi prilično diskutabilne zakone.

A na to je reagovao Nergal, pevač mega-popularnog death/black metal benda Behemoth.

Poljska vlada je, naime, naumila da zakon pod nazivom “Stop abortusu” bude u parlamentarnoj raspravi 15. i 16. aprila. Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon će doneti niz ograničenja u vezi sa reproduktivnim pravima žena.

Vlada ovaj zakon pokušava da usvoji u situaciji kada su na snazi mere samoizolacije i kada su zabranjena velika okupljanja građana, čime umanjuje mogućnost da dođe do protesta i pritiska zbog kojih bi zakon eventualno mogao da bude odbijen.

“Poljska vlada koristi mere izolacije da uvede kompletnu zabranu abortusa u mojoj zemlji. Ostao sam nem i užasnut pred time koliko su besramni u svojoj nameri da ovo izguraju…da pretvore Poljsku u Severnu Koreju ili Belorusiju. Izezno odvratno. iskreno mrzim činjenicu što dišem isti vazduh sa tim ljudima”, naveo je Nergal na Fejsbuku.

Pevač je i ranije ulazio u klinč sa vladom poljske i tamošnjim institucijama. Tokom 2010. godine on se suočio sa optužbama za blasfemiju jer je pocepao Bibliju na sceni u performansu pod nazivom “knjiga laži”. Optužbe su, međutim, kasnije odbačene.

Pre tri godine ponovo je došao u sukob sa vlastima kada su ga poljski državni tužioci optužili zbog prodaje merča sa detaljima koji su ličili na zvanične državne simbole Poljske. U procesu koji je usledio Nergal je dobio poljsku državu pred sudom.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Super-grupa Insidious Disease ima novi singl posle 10 godina

Sledeća priča

DEATH: Dostupan snimak još jedne prethodno neobjavljene svirke

Najnovije iz rubrike U fokusu