fbpx

Origin – Antithesis (2008)

minut čitanja

origin_antithesisSvi oni koji su bar delimično upućeni u rad američkog sastava Origin, znaju da je brzina glavni adut petorke iz Topeke, američka država Kanzas, te da se njihovo ime slobodno može uzeti kao novi stepen u skali gradacije prideva “brzo”.

Dakle brzo-brže-najbrže-Origin! Novi album pod nazivom Antithesis pojavljuje se tačno tri godine posle izdanja Echoes of Decimation, što otprilike predstavlja standardan kontinuitet kada je Origin u pitanju. Zaključak je da se u prethodne tri, kao, uostalom, ni u prethodnih osam godina, koliko je Origin albumski prisutan na sceni, nije mnogo toga promenilo.

Bend, doduše, jeste svirački za nijansu superiorniji nego ranije, produkcija jeste za nijansu rafiniranija, ali je suština ista – brutalni, tehnički (vrlo tehnički) death metal tekstualno pokriven metafizičkim, ezoteričnim, ali i standardnim death temama – to je Antithesis ukratko.

Ako ijedan death metal sastav ima pravo da konkuriše za titulu “umetničkog”, onda je to definitivno Origin, ne samo zbog izvanrednog muzičkog umeća, već i zbog drskosti da naprave ultra brutalnu numeru dugu gotovo deset minuta, a da ista nijednog trenutka ne bude dosadna.

Origin, dakle, nastavlja da gradi svoj paralelni svet death metala u kojem je sve sporije od blast beata – neoprostiv greh. Ne shvatajte ovo potpuno bukvalno, na Antithesis-u ima i sporijih delova, ali su oni isključivo u funkciji stvaranja kontrasta i naglašavanja onih bržih, koji i jesu prava suština Origina.   N. M.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Hermano – Into The Exam Room (2008)

Sledeća priča

Illdisposed – The Prestige (2008)

Najnovije iz rubrike Albumi