fbpx
Metallica

Možda to očekujete, ali ne, Metallica nikad neće snimiti novi Master of Puppets

2 minuta čitanja
Metallica
Metallica

Obrnuh u prethodnih nekoliko sati dosta puta novu pesmu Metallice (Moth Into Flame), a i nedavnu Hardwired…i sve u svemu, ništa bolje nisu snimili od Reloada, dakle od 1997. godine. Što opet ne govori toliko u prilog dvema novim pesmama koliko o epskim proporcijama sranja koje su izdali na St. Angeru i Death Magneticu.

Sa druge strane, kakav izbor Metallica danas ima? Dobro, imaju dovoljno love da mogu da rade apsolutno šta god požele, ali ako pričamo realno, mogli su da zaglave u kantriju (daleko bilo), u hard rocku (faza Load/Reload) i da se vremenom pretvore u novi Godsmack ili da se jednostavno vrate thrash metal korenima.

Meni lično je drago da su odabrali ovu treću varijantu. Nije to ništa epohalno, uopšte ne očekujem čuda na novom albumu, ali ne razumem baš ni neko preterano razočaranje novim numerama. Metallica nikad neće snimiti novi Kill em All. Ni Ride The Lightning. Ni Master o Puppets. Ni And Justice For All. Pa ni Black album.
 
Ti albumi su mitologija, dešavali su se u tom vremenu jer su jedino tada i mogli da se dese. Da nije tako, gomila mladih bendova koji danas jašu na thrash revival talasu svakako bi pre Metallice izbacivali takve albume na dnevnoj bazi. Ali ne izbacuju jer to ne može više niko da izvede. Ni oni, pa ni Metallica.
 
Jedna od primedbi je da su svi ti rifovi već čuti i prežvakani. Ne znam. Ja ih nisam čuo ranije. A naslušao sam se baš mnogo muzike. Za Metallicu su sasvim pristojni. Naravno da ima i boljih. Evo, ako ćemo o rifovima, ja dajem obe ove pesme za trećinu bilo koje pesme Hatespherea, recimo.
 
Ali nije u tome stvar. Možda ti rifovi ne zadovoljavaju ljude zato što se od Metallice očekuje previše. Što je i normalno, ipak su najveći metal bend na svetu. Od pop zvezda od malena znaš za Madonu i Metallicu, bar ako govorimo o onim malo matorijim generacijama. Mnogi ljudi koji nemaju pojma šta je metal, negde i nekad su čuli za Metallicu. Takva reputacija nameće i ogromna očekivanja, ali nigde nisam video šta bi tačno zadovoljilo ta očekivanja?
 
Jer ona gore pomenuta istorija sigurno se neće ponoviti. A sumnjam i da će Metallica krenuti u neke ne znam kakve sulude eksperimente. Ako baš hoćete takve eksperimente u metalu danas, slušajte Between The Buried And Me, slušajte Gojiru, Extol, Dillinger Escape Plan, Mastodon, Meshuggah, Tesseract, Textures, Vektor…ima toga koliko hoćete. Ali od Metallice očekivati da počne da svira, ne znam, mathcore, malo je nerealno.
 
 
Oni trenutno daju najbolju verziju sebe koju mogu da daju. Sumnjam da ću njihov novi album da vrtim do besvesti, ali svakako da ću da ih računam u metal bendove koji lepo stare i koji i dalje isporučuju solidnu količinu buke i besa. A u eri hiperprodukcije, to je od najvećeg metal benda svih vremena i više nego dovoljno.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Wall Street Journal: Metal je world music današnjice

Sledeća priča

FOTOGRAFISANJE NA KONCERTIMA: Beleženje uspomena ili pošast?

Najnovije iz rubrike Članci i analize