fbpx

Marčelo u DOB-u: „Terali za sve pare, svirali celu noć“

5 minuta čitanja

marceloIzrekom iz Marčelovog rodnog Paraćina, koju je i sâm citirao, bi najbolje mogao da se opiše sinoćni veliki beogradski koncert, koji su obogatili brojni gosti.

Elemental, Iskaz i Svedoci, Sky Wikluh, Milan Tarot i Marčelo su prisutnima tokom četiri sata pružili fantastičan ugođaj. A Marčelo je odlučio da više nije reper.

Početak je bio rezervisan za zagrebačku grupu Elemental. Prvi beogradski koncert ova skupina otvara oko deset jednim od najvećih hitova – Tako lijepa (cinizam je zaštitni znak Elementala). Usledile su Romantika, teška socijalna Iz dana u dan, zatim romantična Male stvari, Zašto te imam… Remi i Shot repuju efektno, bend je uigran i funk/r’n’b/rock deonicama podvlači MC pripovesti, što sve zajedno daje vrlo ubedljiv nastup.

Ali, publika je mlaka: Elemental još nije napravio proboj na ovom terenu, iako je jedan od trenutno najjačih hip hop sastava u regionu. Završnica nastupa rezervisana je za numeru Nema ga, sa aktuelnog albuma Pod pritiskom. Barem je probijen led za buduće solo nastupe.

Potom slede ovacije kojim mlađi tinejdžeri zovu Marčela. I na scenu najpre izlazi bend, a odmah zatim i Marko Šelić sa gas maskom na licu, u sivom radničkom kombinezonu. Dim obavija ekipu na bini, Marčelo skida masku i uz huk publike u Testamentu huči i on. „Od danas nisam reper i nemam ništa sa ovom scenom!“, i ruke su u vazduhu, a atmosfera već uzavrela.

Nastavak je u istom maniru – Bol i revolt, Ponos, Šarada… Marčelo grabi crnu masku i plastičnu pušku. Sukob sa svima koji su mu na žulju kulminira ubrzanom verzijom Pozerišta i pucnjavom po prisutnima. Potom se stvar smiruje pesmom Tri želje sa novog albuma, ali i to ubrzo prerasta u furiozni Marčelov „dijalog sa Sudbinom“ (koju tumači njegova već poznata saradnica Nancy).

Publika luduje, vidi se da Marčelu to prija i ubrzo prelazi na Ziljave, uz opasku da je pesma posvećena onim koji mu zameraju na eksplicitnom rečniku: „Nisam ja kriv što je vaše uvo tako naštelovano da od svih ovih reči čujete samo psovke“.

Onda se gase se svetla. Marčelo u mraku bez pratnje repuje uvod Svetog besa, pesma traje, atmosfera je napeta, a kraj je označio i kraj prvog dela koncerta. Ekipa se povlači sa scene, a svojih pet minuta dobija DJ Raid. Posle njegovog scratch sessiona, na scenu se vraćaju samo Marčelo i njegov Ministar Lingvista.

Nakon pesama Filter i Neko treći među njih se iz publike penje neočekivani gost – Milan Tarot, koji je na koncert došao sa autorom emisije Fajront Republika Zoranom Kesićem. Tarot poziva mlade da ne slušaju narodnjake. Aplauz, i on odlazi. Veče se nastavlja izlaskom pančevačke ekipe Iskaz i Svedoci, koji dodatno raspaljuju u 15-minutnom nastupu.

Nešto kasnije sledi Nancy i njen solo komad, opet razlog za Marčelovo pojavljivanje. Na scenu ga iznose obučenog u ludačku košulju, kostimografija sasvim prigodna za pesmu Dole. Kraj regularnog dela nastupa dolazi kroz Bluz o duhu iz boce, Bekstvo sa Remi iz Elementala i Kuća na promaji. Iako klasičnog bisa nije bilo, bend koji je u jednom momentu nestao sa scene, na poziv publike i Marčela se vraća, a pojavljuje se i Sky Wikluh.

Svi znaju šta sledi – Otkucaji su nezaobilazni i mlada publika ludi, svi igraju, a atmosfera dolazi do tačke usijanja u momentu kada Sky skače u publiku. Za kraj, ostavljena je numera Pozerište, sada u studijskom aranžmanu.

Uz podršku Shock Orchestre i gostiju, Marčelo je priredio nešto što je svetlosnim godinama daleko od klasičnog hip hop koncerta. Posle gotovo tri sata svirke i salvi rima i stihova, Marčelova publika je bila više nego zadovoljna. Što se tiče njih, pauza od tri godine između dva velika koncerta je bila preduga. N. M.

*Izveštaj je ranije objavljen na sajtu Popboks

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

In Flames u SKC-u: U metalskom grotlu

Sledeća priča

Cradle of Filth/Moonspell/Turisas: Portugal – Engleska 1:0

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta