fbpx
Kirk Hammett/FOTO: Sepguilherme

KIRK HAMMETT: Tužbom protiv Napstera Metallica nije postigla ništa

2 minuta čitanja
Kirk Hammett na nastupu Metallice u Sao Paolu/FOTO: Sepguilherme

Gitarista Metallice Kirk Hammett smatra da bend nije “napravio razliku” tužbom protiv Napstera 2000. godine, te da je piraterija “ljudska stvar” koja se prosto desila.

Hammet je o ovom slučaju govorio tokom gostovanja na podkastu Let There Be Talk.

Da podsetimo, tužba Metallice protiv Napstera bila je prva pravna borba nekog izvođača protiv file sharing kompanije. Slučaj je rezultirao brisanjem 300.000 naloga sa Napstera i velikim besom među fanovima benda.

“Tada su nam ljudi govorili da ćemo za 20 godina, kada se osvrnemo unazad, moći da kažemo “Dođavola, uradili smo ispravnu stvar!”, ali da li smo zaista napravili razliku? Ne, nismo napravili razliku. Desilo se. Nismo to mogli da zaustavimo jer je bilo veće od bilo koga od nas, desio se trend koji je usisao čitavu jebenu muzičku industriju”, naveo je Hammett.

Prema njegovim rečima, ispostavilo se da nema načina da se zaustavi deljenje fajlova.

“Ono što se desilo je sasvim ljudski. Mnogo je zgodnije samo uzeti muziku, a mnogo manje zgodno jeste da platiš za nju. I to je to. Za mene je to bio faktor koji je uticao na napredak. Došli smo u epohu kada je jedini način da muzičar zaradi – da svira”, objasnio je Hammett i dodao da je ipak i dosta onih koji ne sviraju zaista nego samo pritisnu “play” dugme.

“Na sreću, dosta je i onih koji zaista sviraju svoje instrumente i imaju bendove i uspevaju da prežive. I to je super, jer razdvaja one koji ovo zaista žele da rade od onih koji samo žele da poziraju”, konstatovao je gitarista Metallice.

IZVOR: Ultimate Guitar

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Preminuo Sean Reinert, legendardni bubnjar bendova DEATH i CYNIC

Sledeća priča

Plejer mesečno sumiranje #1/20

Najnovije iz rubrike U fokusu