fbpx

Indian: Piraterija je pojednostavila muzičku industriju

3 minuta čitanja

01Američki bend Indian ovih dana je prilično popularan i tražen. Objavili su polovinom januara album From All Purity, prilično surovu manifestaciju sludge metala, mediji pišu o njima i može se reći da su prilično “hajpovani” na webu.

Sa razlogom ili bez, stvar je individualnog ukusa i doživljaja, ali Plejer u svakom slučaju, zahvaljujući Relapse Recordsu, donosi ekskluzivni intervju sa pevačem Indiana Willom Lindseyem

– Od prve pesme pod nazivom Rape, vaš novi album From All Purity je jedno vrlo brutalno izdanje. Reč je o vrlo heavy zvuku koji nije lagan za nenaviknuto uho. Kako je tekao proces snimanja albuma?

From All Purity je snimljen mnogo više uživo nego prethodne ploče i nismo previše brinuli da li će se pesme međusobno uklopiti i slično. Hteli smo da budemo sigurni da će noise i elektronski momenti više dominirati nego do sada.

02

– Sludge je vrlo popularan poslednjih godina. Šta misliš o aktuelnoj sceni? Koji bendovi su po tvo ukusu?

Nisam previše u toku šta se dešava u ovom momentu, ali mi je recimo bend Primitive Man fantastičan. Nisam siguran kakva budućnost čeka žanr, videćemo, ali ovaj bend je sjajan.

– Jeste kliše, ali čitaoce jako često zanima šta slušaju bendovi koje oni slušaju. Šta slušate i da li to i kako utiče na vaš rad?

Slušamo dosta raznovrsne muzike, ali jedna stvar oko koje bismo se svi mogli složiti je country. Postoji i nekoliko bendova oko kojih postoji konsenzus, kao što su recimo The Devil Makes Three Whitey Morgan.

PromoImage

Kako muzika utiče na naš rad je već prilično individualna stvar. Za mene je najuticajniji bend Black Flag, ali slušam i dosta starog death metala, metal kasnih ’80-ih i ’90-ih, kao i rok, power elektroniku i death industrial. Sve sam to slušao tokom procesa pisanja i snimanja albuma. Demo snimci Autopsyja, prvi Obituary album, Ozijeva prva dva solo albuma, poslednji Genocide Organ album i demo snimci Paradise Losta su samo neka izdanja koja su se dosta slušala tokom snimanja From All Purityja.

– Evo jednog pitanja koje nema veze sa muzikom. Ovih dana ste suočeni sa velikim hladnoćama, snegom i sličnim nepogodama u Americi. Kako izlazite na kraj sa tim?

U Čikagu je hladnije nego inače ali je bilo podnošljivo. Loše je, ali su mnogo gore prošla područja Amerike u kojima snega i leda inače nema u ovakvim količinama. Ne živim predugo u Čikagu, ali su mi rekli odavno nije bilo ovako loše tokom zime. Ne znam, jedino što preostaje je da se natrontaš i pomiriš sa tim. Proći će.

– Kakav je tvoj stav o pirateriji i njenom uticaju na muzičku industriju? Očito je veoma teško boriti se sa njom, pa me zanima šta vidiš kao alternative muzičara za zaradu, a da to nije prodaja diskova?

Mislim da je piraterija u mnogo čemu pojednostavila muzičku industriju. Na kraju krajeva, natarala ju je da redefinišu svoje biznis modele. Ne trudim se da se borim protiv toga niti sam generalno protiv takvih stvari. Mislim da će ljudi koji su diskove kupovali pre ere downloada to činiti i dalje. Ja recimo trošim prilično novca na muziku, ali je isto tako i skidam sa interneta. Dopada mi se što se sve više prave i izdaju ploče, koje takođe volim. Većina izvođača ni ne vidi neku posebnu zaradu od prodaje diskova osim ako ih fanovi ne kupuju direktno od bendova.

– Artwork za album From All Purity je vrlo zanimljiv. Postoji li neka specijalna poruka tog omota?

Omot je radio naš prijatelj Scott Fricke, koji je inače radio omote svih Indian albuma. Proces je manje-više bio isti kao i kod albuma Guiltless. Pozvali smo Scotta na snimanje gde je čitao tekstove i slušao muziku, nakon čega je došao sa gotovim radom. Prepustili smo mu potpuno taj deo posla.

03

– Pesma Clarify je prilično eksperimentalna. Možemo li očekivati neki potpuno noise album u budućnosti? Koji su tvoji omiljeni noise izvođači?

Nisam siguran da ćemo ikada snimiti neki takav album, ali sigurno ne bih odbacio takvu ideju. Čak bih vrlo voleo da tako nešto uradimo u jednom trenutku. Što se tiče noise izvođača, moji omiljeni bendovi su Genocide Organ, Corephallism, Sewer Goddess, Pharmakon, Deathpile, Whitehouse, Anenzephalia, Brighter Death Now, Operation Cleansweep i Twodeadslutsonegoodfuck.

-Koji su tvoji omiljeni metal albumi iz 2013. godine i zašto?

Evo moje liste:

Primitive Man – Scorn. Najbolji metal album objavljen u 2013. godini. Vrlo je težak i heavy i to je izdanje koje sam prošle godine najviše slušao.

Carcass – Surgical Steel. Vrlo dobar album. Mislim da je takav album trebalo da objave posle Necroticisma.

Vastum – Patricidal Lust. To je bio moj omiljeni death metal album prošle godine. Slušam Leilinu (pevačica i gitaristkinja Vastuma) muziku gotovo 15 godina i ovaj album mi je omiljeni od svega što je uradila.

The Body – Christs, Redeemers. Ovo izdanje se slušalo prilično. Više volim Master, We Perish, ali Christs je jedna vrlo solidna ploča

Altar Of Plagues – Teethed Glory And Injury. Ovaj album me je mnogo iznenadio pošto mislim da je black metal manje-više čisto sranje. Ovi momci su napravili izvanredan album i ni izdaleka ga se nisam naslušao koliko bih želeo.  

04

Možemo li uskoro očekivati Indian u Srbiji?

Za sada nemamo planove za to, ali se nadamo da će se desiti u budućnosti.

Photo credit: Relapse Records & Indian

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Siddharta: Za promene je potreban slobodan um

Sledeća priča

Revolt: Mnogo stvari treba da se promeni, ali prvo treba da promenimo sebe

Najnovije iz rubrike Intervjui