fbpx

Danas: Zaječarska gitarijada još nije isplatila nagrade bendovima

2 minuta čitanja

gitarijada-03

Organizatori Gitarijade, čuvene muzičke manifestacije, koja se već 50. godina održava u Zaječaru, pojedinim bendovima još nisu isplatili nagrade, saznaje list Danas.

Naime, nekoliko muzičkih grupa žalilo se našem listu da i dalje čekaju na snimanje svog prvog albuma, snimanje video-spota i godinu dana marketinške podrške bendu, što je bilo propisano konkursom “Gitarijade”.

Travnički bend “Holographic Human Element”, pobednik 48. “Gitarijade” do danas nije isplaćen. Kako ukazuju za Danas, pokušali su sa tužbom, ali kako se čitava stvar desila na području Srbije, a oni su iz BiH, nisu mogli brzo da reaguju, te se u međuvremenu “Ustanova Gitarijada” koja je pretprošle godine organizovala festival ugasila.

– S obzirom na to da je prošlo par godina od te priče, mi smo jednostavno zaboravili na to i krenuli dalje s radom, kao da se nikada ništa nije desilo. Ako opet odlučimo da podnesemo tužbu, odnosno ako nam advokat napokon sredi tu “ispostavu” za Srbiju, tužićemo Opštinu Zaječar – ističu iz “Holographic Human Element”.

Drugi bend koji nam se obratio su “Svemirci” iz Beograda, jedni od pobednika prošlogodišnje, 49. “Gitarijade”. Ni njima, nakon više od godinu dana, nagrade nisu isplaćene. I tada je, kao i na 48. “Gitarijadi”, organizator festivala bila “Ustanova Gitarijada”, na čelu sa Perislavom Ducićem, koji je u međuvremenu, tačnije tokom aprila ove godine, uhapšen u akciji MUP-a Srbije pod nazivom “Skener 2” zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Akcija je sprovedena u više gradova u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Boru, Zaječaru, Jagodini, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Somboru, Kikindi i Zrenjaninu. Pripadnici MUP-a u Zaječaru uhapsili su tada Ducića, kao odgovorno lice ”Gitarijade”, kao i Z. S. odgovorne osobe iz ”Centra za kulturu i turizam” Zaječar (CEKIT). Sumnja se da su njih dvojica u 2014. i 2015. pribavili korist agencijama od više od 10 miliona dinara. Terete se da su ugovarali i plaćali fiktivne usluge sredstvima prethodno dobijenim iz budžeta grada Zaječara, kao i usluge tehničke podrške manifestacijama, koje je izvodio CEKIT bez naknade, pored čega su izvršili i plaćanje provizije u iznosu od 10 odsto po fakturama pomenutim agencijama. Na taj način, oštećeni su ”Gitarijada” i ”Centar za kulturu i turizam” Zaječar, koji je i preuzeo organizaciju “Gitarijade”.

Inače, pre hapšenja, a povodom kritika benda “Holographic Human Element”, Ducić je saopštio da su tokom pregovora predstavnici benda postavljali neprimerene uslove i odbijali saradnju.

I “Svemirci” su zatražili pravni savet, pa su tako u septembru preko advokata, uputili zvaničan dopis Gradskoj upravi Zaječar, odnosno pomoćnici gradonačelnika za kulturu i medije, Suzani Stamenković i pomoćniku gradonačelnika Mirku Nikoliću povodom isplate novčane nagrade, ali do danas nikakav odgovor nisu dobili.

Predstavnici jednog benda iz Slovenije, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su za naš list da ni oni nisu isplaćeni posle pobede na “Gitarijadi”, ali da su “završili sa ovom pričom” i da “idu dalje”. Takođe, Gale Vlajić iz benda “Bas i stega”, kaže za Danas da su oni isplaćeni tek posle tri godine i to posle brojnih peripetija.

Organizatori ćute

Naš list je pokušao da dođe do odgovornih lica da ih upita zašto zaječarska “Gitarijada” ne isplaćuje nagrade. Pisali smo CEKIT-u, ali nismo dobili nikakav odgovor. Razgovarali smo sa Vladislavom Milojevićem, pomoćnikom gradonačelnika Zaječara, koji nam je u prvom razgovoru rekao da će nam poslati saopštenje, zajedno sa predsednikom organizacionog odbora “Gitarijade” Željkom Vasićem, da bi nam posle nekoliko dana rekao da ništa neće da komentariše. Milojević je obećao, kako su nam rekli članovi benda “Svemirci”, da će im isplatiti nagradu za snimanje albuma, ali im se posle toga nikad više nije javio.

Izvor: Danas/Jelena Diković

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Mayhem u Beogradu 10. aprila svira album De Mysteriis…u celosti

Sledeća priča

Metallica je ekranizovala ceo novi album, pogledajte sve spotove! (VIDEO)

Najnovije iz rubrike U fokusu