fbpx

Bizarne smrti rock zvezda (Vol 2)

4 minuta čitanja

smrtNećemo previše da komplikujemo. Ako ste pročitali prvi deo ovog teksta, spremni ste za drugi. Ako niste pročitali prvi deo, možete to učiniti ovde. Mada, nije da neće shvatiti radnju priče ili tako nešto.

Paul Grey (Slipknot)

Paul Grey je u trenutku smrti imao 38 godina. Njegovo telo nađeno je u sobi hotela Towneplace Suites, u rodnoj mu Iowi. Prva autopsija nije mogla da pokaže tačan uzrok smrti ali je naknadnom autopsijom utvrđeno ono što se u većem delu javnosti i metal komune šaputalo još od prvog saznanja da je Paul mrtav-basista Slipknota se predozirao.

paul grey
Paul Grey

Smrtonosna doza sadržala je morfijum i fentanil, a utvrđeno je i da je Paul imao i ozbiljne srčane smetnje. Levoruki basista američke metal atrakcije ostaće upamćen po energičnim nastupima, žestokom i raznolikom sviranju svog instrumenta, svojeglavom ponašanju i masci svinje pod kojom je nastupao.

 Elvis Presley

Iako ga mnogi i dan-danas smatraju ocem i kraljem rock ’n’ rolla, a moja keva govori o nekom fatalno privlačnom tipu, ja Elvisa Presleya znam kao debelog, zadriglog pevača koji se nenormalno znoji i peva neke sentiše. Valjda sam tu sliku prvu video kao klinac i od tada mi je taj prizor prva asocijacija kada neko pomene The Kinga. A da je umro glupo, umro je.

Elvis Presley
Elvis Presley

U trenutku smrti 16. avgusta 1977. godine, u njegovom telu nalazilo se preko deset različitih opijata, što lekova, što droga, što je, uz gojaznost, prouzrokovalo srčani udar od kojeg nije bilo spasa. Skorije su se pojavile teorije po kojima je Elvis umro od hroničnog zatvora (?!), što možda i nije tako neverovatno s obzirom na enormne količine hrane koje je Kralj arčio poslednjih meseci svog života, no, zvanična verzija nam, kao što smo videli, govori da je glavni krivac narkotička neumerenost. Pored toga mu zaista nikakav zatvor nije bio potreban.

 Peter Steele (Type O Negative)

Peter Steele je za života bio vrlo zanimljiv lik. Ogroman i divovski građen, sa zašiljenim očnjacima, čelično plavim očima koje je umeo da izvrne tako da mu se vide samo beonjače, dubokog i sugestivnog bariton glasa, ovaj pevač i basista američkog gothic metal sastava Type o Negative bio je magnet za žene.

Dodamo li tome da na scenu nikada nije izlazio bez boce crnog vina, te da za nošenje svoje bas gitare nikada nije koristio običan kaiš već lanac kojim bi se komotno mogli izvlačiti balvani iz jarka, sasvim je jasno da je Peter bio jedan vrlo neobičan i markantan čovek. Sve bi to bilo totalno kul da se Peter nije navukao na belo.

Peter Steele
Peter Steele

Možda je to imalo uticaja na njegovu ingenioznu kreativnost iz koje se porodilo mnogo dobre, mračne i morbidno romantične muzike, ali mu je na kraju došlo i glave. Smrt, o kojoj je toliko pevao, po Petera je došla 14. aprila 2010. godine, taman kada je navršio 48 godina. Peter nije umro direktno usled korišćenja droge već od infarkta, ali je on prouzorokovan upravo besomučnim korišćenjem opijata. Ironija je to što je Peter pre smrti već neko vreme praktikovao zdrav način života i činilo se da se najzad izvukao iz problema sa narkoticima. Izgleda da je smrt u njegovom slučaju, pravnim jezikom govoreći, delovala retroaktivno.

 Sid Vicious (Sex Pistols)

Kada govorimo o bizarnim rock smrtima, bilo bi nepravedno izostaviti basistu Sex Pistolsa Sida Viciousa. Sid je bio harizmatičan i destruktivan. To je ono što je privlačilo ljude. Sid je, međutim, bio i idiot i to je ono čime je privukao sopstvenu smrt. Kao i većina ostalih u ovom tekstu, i Sid se predozirao što samo po sebi i nije toliko bizarno, ali je bizarno ono što je toj smrti prethodilo. Sid je, naime, bio u vezi sa Nancy Spungen, ljutom pankerkom i partnerkom u ljubavi i drogiranju. Jedne večeri 1979. godine Sid i Nancy su se našli u njujorškom Chelsea hotelu gde su se posvađali.

Sid-Vicious
Sid Vicious

Sid je uboo Nancy nožem, a onda je zagrlio, poljubio i, dok je devojka umirala, objašnjavao kako će on otići da nađe drogu koja im je u tom momentu bila preko potrebna. Ili je bar on tako mislio. U magnovenju u kakvom je bio, naravno da Sid nije mogao da shvati koliko je ozbiljne povrede naneo Nancy i da neće stići ni do recepcije hotela, a ona će već biti mrtva. No, ni to nije bilo toliko bitno jer joj se Sid vrlo brzo pridružio u Večnim lovištima, kada je našao drogu i u sebe ubacio malo više nego što je mogao da podnese.

 Elliott Smith (Misery Loves Company)

Elliott Smith je bio pevač i gitarista sastava Misery Loves Company. Njegova smrt se ubraja u one nerasvetljene, one oko kojih se ispredaju legende i priče bez nazirućeg kraja ili eventualnog razrešenja. Dobro za biznis, loše za prijatelje i bliske ljude preminulog, no, bilo kako bilo, zvanična verzija glasi da je Elliott Smith izvršio samoubistvo 21. oktobra 2003. godine tako što je sebi zabio nož u grudi.

Elliott Smith (FOTO: Pitchfork)
Elliott Smith (FOTO: Pitchfork)

Sve se desilo u apartmanu u Echo Parku, u Los Angelesu, a u trenutku tragedije u apartmanu je bila i Elliottova devojka Jennifer Chiba, koja tvrdi da je u momentu kada je čula Elliottov vrisak bila u kupatilu. Naknadna autopsija pokazala je da postoje određene nelogičnosti u celom slučaju koje bi mogle da impliciraju da je Elliott Smith ubijen, ali je slučaj ipak ostao zatvoren. Iza Elliotta je ostalo mnogo dobre muzike i oproštajna poruka koja glasi: Žao mi je, volim vas, Elliott. Nadam se da će mi Bog oprostiti“ Ne znamo da li mu je želja uslišena.

*Tekst je ranije objavljen na sajtu M@N!

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

PLEJER IZBOR: 30 najboljih albuma u 2015. godini

Sledeća priča

Da li domaće bendove treba slušati samo zato što su domaći?

Najnovije iz rubrike Članci i analize