fbpx

Biffy Clyro – Only Revolutions (2009)

3 minuta čitanja

Biffy-Clyro-Only-RevolutionsBilo da su se igrali post-hardcorea, power popa ili jednostavnog alternativnog rocka na tragu Nirvane, Foo Fightersa ili Pixiesa, namere Biffy Clyroa su od prvog albuma bile sasvim jasne-momci su nišan od samog starta držali uperenog prema mainstreamu u najširem smislu.

Ipak, nekako deluje da nikada tamo zaista nisu i doprli, najverovatnije iz razloga što nikad nisu želeli da se oslobode progresivne a la The-Fall-of-Troy crte, kao ni povremenih noise ispada koje inače umeju tako lepo da ukombinuju sa najsentimentalnijim deonicama, sve to u istoj pesmi. Takođe, nikako ne treba izgubiti iz vida neretko vrlo čudne i atipične aranžmane i melodijske linije, koje iako krajnje prijatno i lepo odsvirane i otpevane, ipak jednostavno nisu za mainstream publiku koja voli straight aranžmane bez mnogo filozofiranja i zalaženja u kojekakvke prog meandre, ma kako lepo oni bili upakovani.

Na petom izdanju, albumu pod prigodnim nazivom Only Revolutions, škotski trio nastavlja da ispituje područja komercijalno upakovanog eksperimentalnog rocka, na radost svih onih kojima njihova uvrnutost ne predstavlja nepremostivu prepreku i na žalost onih koji insistiraju na jednostavnosti koju Biffy Clyro očigledno preziru, u najmanju ruku.

No, iako Only Revolutions predstavlja logičan nastavak prethodnog albuma Puzzle, ipak deluje kao da Biffy Clyro nisu uspeli da na pravi način unovče kredit koji su stekli na prethodnom albumu; iako su na Only Revolutions prisutni svi elemetni kao i na prethodnim albumima, momci ipak nisu uspeli da naprave korak dalje i ponovo inoviraju svoj zvuk, kao što su to ranije činili od albuma do albuma.

Vesele pesme izlomljenih struktura, sentimentalni ali ne i patetični momenti, očekivana doza eksperimenta-sve je tu, ali ne tako inspirativno i dopadljivo kao ranije. Puzzle je ipak za sada vrhunac ovog benda, a Only Revolutions je pokazatelj da formula koja je zablistala na Puzzle-u nije podložna ponovnoj eksploataciji već da će ubuduće nešto morati da  menjaju. Only Revolutions je, da se razumemo, solidan album, ali bi mnogo bolje prošao kao Part 2 svog prethodnika nego kao novi album.

Sve u svemu, ukoliko volite Biffy Clyro, ovaj album će vam prijati, ali vas sigurno neće preterano oduševiti, štaviše, vrlo je moguće da ćete u nekom trenutku poželeti da se prebacite na Puzzle. Biffy Clyro su uspeli da zadrže svoju autentičnost u odnosu na ostatak moderne rock scene, ali su u pogledu kvaliteta neznatno opali u odnosu na svoja ranija izdanja. Only Revolutions je solidna alternatve rock ploča, ali ništa više od toga, što je još jedan razlog da od ovih veselih Škotlanđana u budućnosti očekujemo nešto više i, naročito, nešto drugačije. N. M.

OCENA: 

*Recenzija je ranije objavljena na sajtu BalkanRock

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

NAJAVA: Karte za Napalm Death i Hatebreed još dva dana po promo ceni

Sledeća priča

Pro-Pain u SKC-u: Od šutke do šutke

Najnovije iz rubrike Albumi