fbpx
Nancy Spungen, Sid Vicious i Lemmy Kilmister/ FOTO: Kerstin Rodgers

Beznadežan slučaj ili kako LEMMY nije naučio Sida da svira bas

2 minuta čitanja

Ultimativni Sex Pistols fan. Tako je Sid Vicious predstavljen kada je došao na mesto basiste Sex Pistolsa, nakon što je sa te pozicije najuren Glen Matlock jer je izjavio da mu se dopadaju The Beatlesi.

Problemi sa Matlockom, istina, bili su malo dublji. Nije se uopšte uklapao u koncept Pistolsa, ostali članovi su tvrdili da se Pistols pesme uopšte ne dopadaju njegovoj kevi, što je valjda jako bitno za jedan punk bend, a kap koja je prelila čašu bila je kada se pobunio zbog pesme God Save The Queen.

Tvrdio je da je antirojalizam benda u toj tački prešao u fašizam. Tako je Matlock ekspresno izleteo iz benda, a sposobni menadžer Malcolm McLaren odličnu zamenu video je u atraktivnom John Simon Ritchieju. poznatijem kao Sid Vicious.

Postojao je samo jedan problem. Sid nije umeo da svira bas. On je ranije svirao u bendovima Siouxsie and the Banshees i The Flowers of Romance. Svirao je bubnjeve i to loše.

Na londonskoj sceni bio je poznat i po tome što je na klupske podijume uveo pogo dance. No, sada se odjednom pojavila šansa da bude basista u jednom bendu oko kojeg je već bio stvoren nenormalan hajp i za koji je interesovanje javnosti rapidno raslo.

U prvi mah Vicious je pokušao da nauči da svira bas gitaru jer, ma koliko je bilo moguće u studiju pokriti neznanje, na stejdžu je ipak bilo potrebno bar neko elementarno znanje.

On se obratio Lemmyju Kilmisteru, frontmenu benda Motorheada koji je takođe tih godina osnovan, da ga nauči da svira. Lemmy se u više intervjua prisećao tih godina.

“Punk je bio sjajan. Bio je ono što je bilo potrebno rock n rollu u tom trenutku. Nikada nisam imao vremena za Clash i njihovi izigravanje politike, ali The Damned i Ramonesi su uvek bili odlično rock n roll bendovi. Motorhead se tu uklopio. Mi možda imamo duge kose, ali pankeri su nas razumeli”, govorio je Lemmy.

Sećao se i lidera Pistosla Johnnyja Rottena, koji je dolazio da gleda svirke Hawkwinda, Lemmyjevog prethodnog benda.

“Sećam se kako se pojavljivao na londonskim svirkama sa svojom dugom kosom i velikim kaputom”, kaže Lemmy.

Odjednom se u priči pojavio Sid. On je neko vreme živeo sa Lemmyjem u stanu i ovaj je u tom periodu pokušao da ga nauči da svira bas.

“Bio je potpuno beznadežan slučaj. Uopšte nije mogao da se fokusira i nije pokazivao gotovo nikakvu zainteresovanost da zaista nauči da svira”, pričao je Kilmister.

Nedugo nakon toga, jednog dana Lemmy i Sid su se sreli i tom prilikom mu je Vicious rekao da je “dobio posao u Sex Pistolsima”.

“Sjajno, je l’ kao deo tehničke ekipe?, nasmejao se Lemmy.

“Ne, ja sam sada basista Pistolsa”, odgovorio je Sid mrtav ozbiljan.

“Ali ti ne umeš da sviraš bas!”, rekao je Lemmy.

“Da, da, ali ja sam sad u Pistolsima!”, zaključio je Sid.

Iako je Sid Vicious tehnički bio basista u Sex Pistolsima, on zapravo nikada nije naučio da svira bas. Tokom snimanja jedinog Sex Pistols albuma, Vicious je bio u bolnici, na terapiji zbog hepatitisa koji je zapatio intravenoznim uzimanjem droge, pa je njegove bas deonice odsvirao drugi muzičar.

Sid je čak i potpisan kao basista na samo jednoj pesmi, numeri Bodies, a taj “rad” se danas smatra prilično kilavim i odsviranim van tonaliteta.

Da li je možda to bila jedna od onih “velikih rock n roll prevara” vezanih za Pistolse? Teško je reći, pogotovo jer Sidovo neznanje nikada nije bilo neka tajna. Kao ni očigledna namera da on bude pre svega lepo lice i skandal majstor Pistolsa, a ne nekakav tamo muzičar.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Anatomija jednog albuma: „Diamond Eyes” sastava DEFTONES

Sledeća priča

20 sjajnih citata Marilyna Mansona

Najnovije iz rubrike Članci i analize