fbpx

Benediction – Killing Music (2008)

minut čitanja

benedictionSedam godina posle poslednjeg studijskog izdanja Organized Chaos, na scenu su se vratili death metalci iz Birminghama, Benediction.

Već posle prvih tonova najlogičnije pitanje koje se nameće je – da li je vredelo? U Benediction slučaju, ne bi se baš reklo.

Monolitni, rudimentarni death metal na kakav smo navikli od njih i dalje je tu. I to je, otprilike, sve. Nikakav vidljivi pomak.

Produkcija je u old-school fazonu, psihologija komponovanja i sviranja takođe, dakle, za Benediction se sve nastavlja tamo gde je zaustavljeno pre više od sedam godina. Šteta je što sve te godine momci nisu iskoristili i da preslušaju malo muzike, ne da bi bili muzički pismeniji, već da bi shvatili značaj promena koje u životnom ciklusu svakog organskog ili neorganskog entiteta na planeti, pa samim tim i jednog benda, igraju veliku ulogu.

Killing Music jedan sasvim solidan album, ako ga gledamo van konteksta. Međutim, muziku je danas teško posmatrati na taj način. Kada Killing Music smestimo u okvire današnjeg death metala, dobijamo tek jedan prosečan album, kojem osim svrhe ne nedostaje ništa drugo.

Tragično arhaičan, Killing Music u tom smislu podseća na Frozen in Time Obituaryja – izdanje kojim će eventualno biti zadovoljna tvrda baza fanova, ono najvernije jezgro, koje bi ovakvim albumima bilo zadovoljno do kraja sveta, ukoliko bi bili snimani.

Svi ostali, ukoliko žele porciju Benedictiona, radije neka uzmu neko od starijih izdanja. Ako ništa drugo, nostalgija će uraditi svoje. Na to kod Killing Musica ne mogu da računaju, tako da pozitivan efekat svakako izostaje.  N. M.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, BalkanRock i brojne druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Coldworker – Rotting Paradise (2008)

Sledeća priča

Arkan – Hilal (2008)

Najnovije iz rubrike Albumi