fbpx

††† (Crosses) je u Zagreb doneo energiju i magiju

2 minuta čitanja
Početak

Crosses je u Zagrebu spektakularnim vizualima i vrhunskim zvukom pružio koncert upakovan za maksimalno uživanje.

U februaru 2024. godine, američki duo u sastavu Chino Moreno (Deftones) i Shaun Lopez (Far) najavio je evropsku turneju. Poslednji album Goodnight, God Bless, I Love U, Delete ovog dvojca našao se na listi top 25 albuma za 2023. godinu, što je izazvalo interesovanje da se njihova muzika čuje i uživo. Iako Beograd nije bio na mapi turneje, Zagreb u utorak 11. juna 2024. godine i fenomenalan prostor Tvornica kulture su čekirani.

Događaj je već imao sjajan početak kada je legendarni Chino Moreno primećen u blizini Tvornice kulture. Susret sa Morenom završio se kratkim ćaskanjem, fotografisanjem i napomenom da nikada nije svirao u Beogradu, na šta je odgovorio sa ‘znam, čoveče’. Pod utiskom susreta, poseta lokalnom pabu bila je logičan sledeći korak. Vrata Tvornice otvorena su već u 19:30, a prvi bend započeo je nastup nekoliko minuta nakon 20:00.

Australijski duo Vowws je otvorio koncert i fino zagrejao publiku/FOTO: Saša Đorđević

Australijski duo Vowws u pratnji bubnjara stidljivo je izašao na binu jer je sala u početku bila slabo popunjena, što je izazvalo zabrinutost zbog nedostatka publike. Međutim, nakon dvadesetak minuta, prostor je počeo da se puni, što je očigledno prijalo i bendu jer su svirali sa više entuzijazma. Vowws se slušao po prvi put, a njihov zvuk obuhvata mračnu elektro industrijal gotiku sa povremenim masnim gitarskim rifovima. Suštinski, Vowws je fino zagrejao masu.

Chino Moreno i Shaun Lopez uživaju dok sviraju zajedno/FOTO: Saša Đorđević

Oko 21:00, magična atmosfera Tvornice kulture pretvorena je u muzičko svetilište benda Crosses. Moreno i Lopez dočekani su gromoglasnim aplauzom. Scenom su dominirala tri krsta, karakterističan simbol benda, uz svetleći zid i par sint skalamerije. Energija u Tvornici se momentalno promenila čim su prvi tonovi numere Invisible Hand otvorili svirku. Đuskanje je bilo neminovnost.

Setlistom su dominirale pesme sa novog albuma. Posebno uživanje bilo je slušati Pleasure, Found, Grace i, naravno, fenomenalnu Eraser, koja je svoje mesto našla u drugoj polovini koncerta. Svoje mesto su našle i starije pesme poput This Is a Trick i Bitches Brew. Očigledno je bilo da Moreno i Lopez uživaju dok sviraju zajedno. Moreno je trčkarao binom sve vreme, budeći energiju u publici, dok je Lopez bio vidno zadovoljan dok je povremeno ispuštao masne rifove. Bukvalno na kraju svake pesme, Moreno je publici zahvaljivao sa ‘hvala’.

Shaun Lopez u zanosu dok ispušta tonu distorzije u Zagrebu/FOTO: Saša Đorđević

Vizuelni deo nastupa bio je ništa manje nego spektakularan. Neonski dizajn osvetljenja, karakterizovan igrom senki i mekih tonova, pojačao je mističnu auru benda. Projekcije apstraktne umetnosti i fragmentiranih slika igrale su u pozadini, dodajući dubinu muzici i stvarajući potpuno sanjajuće iskustvo. Svaka pesma bila je praćena vizualima koji su izgledali kao da pričaju priču, pojačavajući emocionalni uticaj nastupa.

Na kraju, Crosses je zaista održao energičan i magičan koncert, upakovan tako da pruži pravo uživanje. Iako utorak obično nije idealan za koncertna dešavanja, sala je na kraju bila pristojno puna, što je Moreno komentarisao tokom svirke u fazonu da ’nije uopšte loše za utorak veče’. Stiče se utisak da Crosses tek počinju da pronalaze svoje fanove, jer njihova muzika je dosta drugačija od one koju stvara Deftones, matični bend Morena.

Napiši komentar

Your email address will not be published.

Prethodna priča

NEKROSKOP POST FEST: Kataklizma prolećne noći

Sledeća priča

COLDPLAY u BUDIMPEŠTI: Magija zauvek

Najnovije iz rubrike Sa lica mesta