Torche u Božidarcu: Masa i definicija

05Američka stoner/sludge četvorka Torche pokazala da su dobri rifovi i dalje u modi, bez obzira da li su inkorporirani u kratke razbijačke hitove ili duge, spore i hipnotičke kompozicije. Šteta je samo što toj fešti u Božidarcu nije prisustvovalo onoliko ljudi koliko oni to zaista zavređuju.

Entuzijazam promoterske kuće Resetor je nešto što moram da pohvalim odmah na početku. U prethodnom periodu, zahvaljujući njima, imali smo prilike da vidimo dosta izvođača koje lično nikad ne bih očekivao u Beogradu i koji su ranije „dobacivali“ najdalje (ili najbliže, bolje rečeno) do Zagreba. Resetor ih je, verujem često uz ozbiljne gubitke, ipak dovodio u prestonicu čineći je tako bar malo ekskluzivnijom u pogledu koncertne ponude.

Veče u Božidarcu su oko 21h otvorili The Schtrebers, domaći sastav koji vrlo šarmantno kombinuje bazični rock i punk sa mathcoreom, potpuno instrumentalno. Energije nije manjkalo, mada je tome svedočio vrlo mali broj ljudi. Bend je formiran još 2004. godine i bili su vrlo aktivni u periodu bujanja Nove srpske scene.

01

The Schtrebers

U Božidarcu su otprašili set od 20-30 minuta i lično mi je sve to delovalo mnogo energičnije nego na studijskom snimku (EP 1+1=10), mada su i ti snimci vrlo sirovi i „živi“. Definitivno bend na koji bi, ukoliko već niste, trebalo da obratite pažnju i kojim biste mogli da nervirate sve one ortake koji ne vole Repetitor ili Popečitelje.

02

The Schtrebers

Sledeći su na stejdž izašli momci iz Bjelovara (Hrvatska) Them Moose Rush, koji su predstavili svoja dva EP-ja “Three π One” i “Three π Two“. U radu ovog vrlo uzbudljivog benda prepliće se zaista veliki broj uticaja, pa ćete sigurno prepoznati Hendrixa, Muse, The Dead Wheather, te The Mart Voltu i mnogo toga drugog. Ipak, autentičnost i potpuno neočekivani obrti su ono na šta definitivno možete računati kada je ovaj bend u pitanju.

03

Them Moose Rush

Pršteća energija, sjajan vokal, dovitljivi rifovi i divlje solaže su četiri osnovna sastojka muzike i nastupa Them Moose Rusha, a vreme će pokazati ima li ovaj bend snage za globalni proboj, pošto potencijala i te kako imaju.

Them Moose Rush

Them Moose Rush

Nakon gostiju iz Hrvatske, na bini su se diskretno i nenametljivo pojavili sludge ambasadori iz Majamija, ali je svaka diskretnost nestala već sa prvim rifovima Sandstorma, pesme kojom su Torche otvorili nastup. Ta težina i masivnost koja udara pravo u stomak je neponovljiva. Od svih sludge bendova koje sam gledao uživo, Torche su verovatno jedini koji u svojoj muzici imaju takvu teskobnu težinu, a istovremeno i dozu neke uvrnute veselosti koje prosto izazivaju na reakciju.

U sada već malo pristojnije ispunjenom Božidarcu headbanging počinje od starta svirke, a sa svakom novom pesmom sve je više onih koji odlučuju da malo prodrmaju vratne žile. Minions, Kicking, Grenades, Sky Trials…nižu se punokrvne rokačine ispresecane masivnim sludge pasažima i zapravo se koncert pretvara u jednu neumornu feštu oporog rifovanja onako kako to samo ova četvorka ume.

Torche

Torche

Vidno su raspoloženi, a pevač i gitarista Steve Brooks u jednom trenutku pada na kolena i iz svoje ljubimice izmamljuje opake solaže. A nije da ih je falilo tokom čitavog nastupa. Vrlo je očigledno da uživaju kada su na stejdžu i „otezgarili su“ je jedna od stvari koje se za nastup Torchea nikako ne mogu reći.

Sledi bis, tokom kojeg Torche u frenetičnom stilu privode koncert kraju i svode ga na gomilu primalne buke, upravo tamo gde je sa muzikom sve i počelo.

Torche

Torche

Torche je uvek odavao utisak skromnih momaka koji ne shvataju sebe previše ozbiljno. Bar ne na onaj pežorativni način koji umetnike često odvede na stranputice gordosti i egocentrizma. Sa druge strane, sviranje i te kako shvataju ozbiljno, o čemu svedoči i fantastičan proboj koji su na sceni napravili za relativno kratko vreme. Moć da istovremeno stvore masivnost kojom slušaoca zakucaju o pod i hitove uz koje može da se đuska na žurkama dovoljan je pokazatelj da se radi o jednom vanserijskom bendu koji vrlo lako može da postavi etalone za neke buduće generacije metal izvođača. Za sada im sasvim dobro ide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.