Subconscious – All Things Are Equal In Death (2008)

subconsciousDrugo izdanje nemačkog Subconsciousa (prvi je bio album Irregular) u najvećoj meri je zasnovano na progressive death obrascima kakve je postavio i negovao američki Death.

Dakle, komplikovano kao Treći dnevnik RTS-a, brzo kao Bubalove izjave i spretno kao Dinkićevo izbegavanje odgovora na novinarska pitanja. Drugim rečima, sve je na albumu All Things Are Equal In Death urađeno vrhunski.

Prilično tehnička svirka levitira na tankoj liniji Death/Textures, povremeno praveći izlete i u power metal područja, što rezultira konzistentnim i preciznim skupom pesama, koje vrlo dobro funkcionišu kao celina. Ovakvi albumi često umeju da izgube na oštrini i fokusu, da se rasplinu i budu svedeni na gomilu ideja koje jedna drugu na kraju ne mogu da uhvate ni za glavu ni za rep.

Subconscious su izbegli tu zamku i stvorili konkretan progressive death album koji, uprkos komplikovanosti, nijednog momenta ne zamara slušaoca, već mu, naprotiv, drži pažnju i pojačava želju za daljim slušanjem. Izuzetan muzički rad ispraćen je isto toliko dobrim aranžmanskim zahvatima i potpuno kompatibilnim scream vokalom Jorn Langenfelda.

Iako je slavu i kredibilitet jednog Deatha nemoguće ugroziti (ako ni zbog čega drugog, a ono zato što iz objektivnih razloga nisu u stanju da se takmiče sa ostalima), Subconscious se ozbiljno nameću kao vrlo moguć naslednik pomenutog američkog benda.

Pod pretpostavkom da je ovo tek deo njihovog kreativnog potencijala, momke iz Štutgarta u budućnosti treba vrlo pažljivo pratiti, jer pretenduju da izrastu u vanserijski bend.  N. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.