fbpx

Scratched Surface – Nine Novembers Fall (2008)

2 minuta čitanja

scratchedNemački sastav je u sopstvenoj režiji je ove godine izdao svoj prvi dugosvirajući album i sve je to vrlo vidljivo na ovom izdanju.

Neoriginalnost, loša produkcija (bubanj zvuči kao da je u pitanju ritam-mašina, iako je uživo odsviran), milion puta prežvakani rifovi, neadekvatan vokal – to je manje-više ono što možete očekivati na Nine Novembers Fall. Dakle, jedno veliko – ništa.

Nedostatak svrhe je glavna mana ovog albuma, jer on ne donosi apsolutno ništa novo, ni u produkcijskom, ni u muzičkom, ni u aranžmanskom pogledu. Nine Novembers Fall predstavlja melanž metalcorea, death metala i thrasha i to prilično nevešto ukomponovanih.

U uslovima kada mesečno izlazi po nekoliko desetina albuma slične provenijencije, od kojih je bar polovina natprosečna, albumi poput Nine Novembers Fall ne mogu očekivati drugačiju sudbinu do da ostanu neprimećeni. Scratched Surface će morati puno da rade, ne bi li na sledećem izdanju koliko-toliko napredovali.

Ono što je bitno je da taj napredak bude usmeren više na idejna rešenja, a manje na muzičku veštinu, jer je veštinu uvek moguće nadograditi, dok su ideje nešto što ipak nije tako lako uobličiti i plasirati.

Scratched Surface su upravo sa idejama najtanji i to je ono što njihov rad smešta prilično nisko na skali aktuelne ponude, da ne kažemo da se nalaze u debelom minusu.  N. M.

Novinar. Muzika kao prva strast i jedini porok. O muzici sam pisao za Butcherian Vibe, Popboks, M@n! magazin, BalkanRock i druge medije. Ne mislim da više nema dobre muzike, naprotiv, ima je i previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Is Southeast Asia Safe for Travelers?

Sledeća priča

Krisiun - Southern Storm (2008)

Najnovije iz rubrike Albumi