Rumunska pravoslavna crkva cenzuriše metal koncerte!

Dark Funeral

Dark Funeral

Nastup sastava black metal sastava Dark Funeral na Bucovina Rock Castle festivalu u rumunskom gradu Suceava izazvao je toliku pažnju tamošnje pravoslavne crkve da je ona, kako je naveo član Dark Funerala Lord Ahriman, tražiti pravo da odobrava sve buduće metal koncerte u tom mestu.

Prema navodima Lorda Ahrimana, lokalne vlasti će crkvi izaći u susret u vezi sa ovom inicijativom. Takođe, svi organizatori koncerata u Rumuniji su upozoreni da više ne “bukiraju” Dark Funeral ili bilo koji drugi “satanistički” bend, prenosi sajt MetalStuff.

Postavlja se pitanje da li će zvanični Bukurešt dozvoliti crkvi da na ovaj način ugrožava ustavom zagarantovana prava i slobodu izražavanja (članovi 15 i 16 rumunskog ustava) ili je, pak, u pitanju akcija koja će rezultirati targetiranjem celokupnog metal pokreta u saradnji sa državom.

Svakako je reč o očiglednom i potpuno neutemeljenom pokušaju cenzure, kakva, doduše, nije retka u zemljama bivšeg Istočnog bloka (setimo se silnih zabrana metal koncerata u Rusiji), a ostaje da se vidi da li će zvanični organi ove zemlje reagovati i kako.

Celu reakciju Lorda Ahrimana o ovoj situaciji možete pogledati ispod.

dark-funeral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.