Norther – N/No Way Back (EP)

northerNedugo po formiranju 1996. godine, finski sastav Norther zauzeo je istaknutu ulogu u melodeath/power metal miljeu, kojim su tada uveliko gospodarili Children of Bodom.

Nastao kao side projekat Petrija iz Ensiferuma, Norther je do danas napredovao do statusa jednog od nosilaca melodeath/power orijentisane scene, a taj status albumom N dodatno učvršćuju, uzgred obogaćujući zvuk još melodičnijim instrumentalnim i vokalnim deonicama.

Kroz 12 numera i 48 minuta, Norther blista jače nego ikada. Inventivni rifovi i atmosferične melodije posle toliko godina ponovo uspevaju da kod slušaoca izazovu vizuelizaciju plavičastog snega i polomljenog leda sa omota jednog od prethodnih albuma, ne zato što je taj album (Mirror of Madness) bio prokleta revolucija ili bilo šta slično, već zato što ta slika predstavlja esenciju Norther atmosfere, u zvučnom i vizuelnom pogledu.

Hladnoća koja pleni, izbija iz svakog rifa, iz svakog udarca o činelu, doboš, žicu bas gitare ili dirku klavijatura. Produciran rukom i umom Fredrika Nordstroma u Fridman studiju, N je album koji pogađa pravo u metu, u momentu kada In Flames ili Children of Bodom istražuju neka sasvim druga područja i ne bave se mnogo konceptima koji su ih proslavili.

Norther, sa svoje strane, na odmeren način spaja te koncepte u jednu predivnu celinu, čija će veličina u narednom periodu sigurno privući pažnju publike i obezbediti Northeru još značajniju poziciju u modernom metalu.    N. M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.