Na današnji dan izašao legendarni „White Album” od THE BEATLES

Statua u Liverpulu posvećena Bitlsima.

Prošlo je pedeset godina od kada su čuvene „bube” objavile deveti dvostruki studijski album pod prostim nazivom „The Beatles”.

U javnosti je poznat kao i „The White Album” zbog običnog belog reljefnog minimalističkog omota na kome nema nikakve grafike ili teksta – sušta suprotnost od šarenih „Magical Mystery Tour” i „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” koji su izašli 1967. godine, samo godinu dana ranije. Takođe, legendarni „The White Album” je prva The Beatles ploča koja je snimana na dvokanalnom stereo zvuku. 

Album se već u prvoj nedelji nakon objavljivanja prodao u milionskom tiražu i zauzeo top mesta na listama u Engleskoj i Americi, iako je „najčudnija” The Beatles ploča.

Kvartet iz Liverpula je većinu pesama napisao sa potpuno razočaravujućeg transcedentalnog putovanja u Rišikeš, sveti grad na obali reke Gang u Indiji. Nakon putovanja su Džon, Pol, Ringo i Džordž ušli u studio i snimili 30 vrlo različitih pesama mešajući rok, bluz, ska i folk. Ujedno, to je bio i početak kraja The Beatles, kako je odlično opisao Hanter Dejvis u jedinoj autorizovanoj biografiji benda.

Album je sniman u Londonu od kraja maja do sredine oktobra 1968. godine. Pometnju u tih nešto više od četiri meseca je najpre unela nova Džonova devojka Joko Ono koja je prisustvovala na sesijama u studiju, što je bilo protivno pravilima. Došlo je i do kreativne krize zbog čega su i pesme na albumu tako različite. Ringo napušta bend, a zatim i Džon.

Tenzije se nastavljaju sve do 1970. godine kada bend i zvanično prestaje sa radom. Glavni „menadžer” grupe Pol 10. aprila 1970 godine javno objavljuje da napušte Bitlse. Nakon toga su svi članovi benda već krenuli sa radom na svojim solo albumima. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.