MyGrain – Signs of Existence (2008)

MyGrain - Signs of ExistenceModerni metal zvuk koji ravnopravno tretira progressive, cyber, melodeath, metalcore i groove metal elemente, najpribližniji je, ali istovremeno i najneprecizniji opis novog MyGrain izdanja, iz prostog razloga što pomenuti elementi nadrastaju svoju pojedinačnost i stvaraju novu specifičnu mešavinu.

Koliko je ta mešavina, međutim, pitka, sasvim je drugo pitanje.

Drugi album ovog finskog sastava, formiranog 2004. godine, predstavlja neznatan iskorak u odnosu na prvenac Orbit dance, koji je bio kudikamo artikulisaniji. Sada, u uslovima u kojima ni relativno dobri aranžamani ne uspevaju da se izbore sa brojem ideja, Signs of Existence rezultira konfuzijom kao glavnim efektom koji izazvanim kod slušaoca.

Ako zanemarimo prenatrpanost, reč je o dobro isproduciranom, energičnom albumu sa vrlo širokim dijapazonom uticaja i dobro izbalansiranim odnosom melodije i žestine. Reference kojima bismo mogli odrediti koordinatni sistem kojem ovaj album u stilskom smislu pripada su Diablo, Sonic Syndicate, Scar Symmetry i Dark Tranquillity, dok su clean vokalne linije tretirane pod uticajem Iron Maidena, Nevermorea i Charona, uz nezaobilano ukrštanje sa scream & growl deonicama.

Signs of Existence će verovatno naići na solidan odjek među profilisanom publikom, koja prati nešto progresivnije tendencije u modernom metalu, ali će ta okolnost potrajati vrlo kratko, verovatno samo do izlaska novog Scar Symmetry izdanja.

Da ubuduće ne bi popunjavali vremenske gapove, MyGrain će morati da se potrude da na sledećem albumu jasnije uobliče ono što žele da kažu i eventualno malo ukusnije spoje elemente kojima barataju.  N. M.

OCENA: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.