Kako mosh pit povezuje savremenu metal muziku i drevna papuanska plemena?

Nova studija koja je sprovedena na Londonskom univerzitetskom koledžu pokazala je da ples danas poznat pod nazivom mosh pit, a koji se praktikuje na metal koncertima, podseća na rituale koje su praktikovala domorodačka plemena iz kišnih šuma Papue Nove Gvineje pre više od 40.000 godina.

Bišop je na istraživanje potrošila tri godine. Za to vreme je putovala sa nizom metal bendova širom sveta (Fear Factory, 3Teeth, Mortiis, Combichrist) i intervjuisala stotine fanova. Njen zaključak glasi da se nepisana pravila koja se poštuju u mosh pitu praktično presnose sa starijih generacija na mlađe na sličan način na koji su papuanska plemena komunicirala svoju tradiciju.

Ovakvo prenošenje prakse sa starijih na mlade generacije omogućava da se mosh pit zadrži u granicama “kontrolisanog haosa”, kao i da se implicitno prenese znanje o tome da moshpit nije tuča već način da se čovek oslobodi od pritiska.

Među nepisanim pravilima mosh pita posebno je bitno ono koje kaže da je ovaj način plesa neobavezan, a da oni koji tokom moshpita padnu na zemlju moraju da budu odmah podignuti od strane drugih učesnika kako ne bi bili povređeni.

Lindzi Bišop je našla još paralela. Ona je, naime, otkrila da se obe kulture od strane spoljnih posmatrača percipiraju kao nasilne i brutalne. Takođe, dok se među metal fanovima prenose i nasleđuju rekviziti kao što su majice, u papuanskim plemenima iz generacije u generaciju se prenose različite figure i skulpture.

“Nasuprot uobičajenoj percepciji metala kao brutalne inicijacije tinejdžera u svet odraslih, u pitanju je kompleksna i inkluzivna globalna zajednica koja obuhvata veliki broj generacija”, navodi Lindzi Bišop.

Prema njenim rečima, prijateljstvo, povezanost i katarza koju metal fanovi dele odslikava slična ponašanja koja su zastupljena u papuanskim plemenskim zajednicama.

“U malanganskoj kulturi Papua Nove Gvineje figure i skulpture koriste se kao podsećanje na prošle događaje. Paralela u metalu bile bi datirane majice sa turneja, kao i rekviziti poput bubnjarskih palica koje bi muzičar poklonio fanu nakon koncerta”, navela je Bišop, a prenosi sajt Metalsucks.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.