Hate Eternal – Fury & Flames (2008)

album-fury-and-flamesČetvrto po redu studijsko izdanje Hate Eternala uzburkalo je metal kritiku širom sveta.

Ocene albuma kreću se od slepo negativnih do slepo afirmativnih; od onih koje ga smeštaju na pijedestal spasioca modernog US death metala, do onih koji ga potpuno relativizuju i negiraju svaki njegov značaj. Erik Rutan je na takve okolnosti verovatno već navikao – neki mu nikada nisu oprostili odlazak iz Morbig Angela; neki ne mogu da pređu preko projekta Alas, a neki, opet,  preko Hate Eternala.

Sa druge strane, ostali ga cene i poštuju upravo zbog svega pomenutog, tako da mu je na kraju ostalo jedino da sluša isključivo sebe. Takav način razmišljanja rezultirao je albumom Fury & Flames, verovatno najboljim koji su Rutan i ekipa u ovom trenutku mogli da naprave.

Odlična svirka, odlična produkcija, odlični vokali i – sasvim prosečan album. To je siže priče o novom Hate Eternal albumu. Šire objašnjenje podrazumevalo bi traženje uzroka van Eternala, kojeg inače čine izvanredni muzičari, ali koji očito nemaju dovoljno kapaciteta (bar ne trenutno), da idejno uobliče upečatljiviji album.

Fury & Flames je, da ne bude zabune dobar album – brutalan, precizan, rafiniran. Problem je, međutim, što svakodnevno izlazi mnogo takvih izdanja, za nijansu boljih ili lošijih. U ovom slučaju, te nijanse odlučuju, a Fury & Flamesu nedostaje upravo nijansa koja bi mogla da ga izdvoji i nametne publici.  N. M.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.