Grave – Dominion VIII (2008)

grave_dominion_viii_cover_jpgSećate se kada dizelaš Nikola Kojo u „Dva sata kvalitetnog programa“ pripuca i uzvikne „Joj, što volim što sam primitivan!“?

E, ta sentenca je sasvim prigodna za opisivanje stava Gravea na njihovom novom izdanju, ovde recenziranom Dominion VIII. Daleko od toga da su Grave dizelaši, kao Nikola Kojo.

Ko ne zna, oni su švedski death metalci sa mudima do poda i taj death metal sviraju na jaaaaako opak način, onako kako to inače čini cela ta švedska ekipa još od Dismembera i Entombeda. Dominion VIII je jako težak, zao, odlično isproduciran i, kao što rekosmo, primitivan death metal album (ovo nemojte shvatiti u negativnom smislu), koji na facu navlači zluradi kez uz misao „kako li će komšiluk reagovati na ovo“ i momentalnu želju da se to proveri odmah.

Osmi po redu Grave uradak udara u stomak, bradu, prepone i na sva ona mesta na kojima ste slabi i na kojima najlakše padate. Masivan, pun i prljav zvuk nešto je što se od Gravea po defaultu očekuje i to ćete na Dominionu i dobiti, ni više, ni manje.

Ovaj album ne puca od originalnosti, da se razumemo, ali isto tako treba dodati i da od Gravea to malo ko i očekuje. Fanovi vole ovaj bend takvog kakav je. Dominion VIII je samo deo prirodnog kontinuiteta kojim se Grave već dugo vremena kreće. Nekima će to biti dovoljno, drugima neće, ali će svi oni koji cene doslednost svakako znati da cene taj aspekt njihovog delovanja.   N. M.

OCENA: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.