fbpx
Poređenje Nirvaninog dizajna sa dizajnom Marka Džejkobsa

Dizajner Mark Džejkobs podneo kontratužbu protiv Nirvane

2 minuta čitanja
Poređenje Nirvaninog dizajna sa dizajnom Marka Džejkobsa

Nirvana, odnosno njeni pravni naslednici, podneli su 2018. godine tužbu protiv dizajnera Marka Džejkobsa zbog njegove Redux Grunge kolekcije prigodnog naziva “Bootleg Grunge Tee”.

Džejkobs je u martu ove godine podneo zahtev za odbacivanje tužbe, rekavši da dizajn nije dovoljno sličan da bi se moglo govoriti o kršenju autorskih prava, kao i da prenos prava na dizajn sa Kurta Cobaina na bend nije adekvatno utvrđen.

Prema pisanju Holivud Reportera, američki okružni sudija John A. Кronstad odbacio je Džejkobsov zahtev, a sada je Džejkobs uzvratio kontratužbom protiv Nirvane. On i njegovi advokati pokušavaju da autorska prava nad Cobainovim dizajnom proglase nesprovodivim.

Prema navodima Džejkobsa, tvrdnju da je baš Cobain autor spornog dizajna nisu mogli da potvrde Dave Grohl i Krist Novoselić, preostali članovi Nirvane.

“Odsustvo bilo koje žive osobe koja bi iz prve ruke mogla da govori o kreiranju dotičnog dela zaštićenog autorskim pravima, zajedno sa brojnim drugim nedostacima u Registraciji 166 koji predstavljaju osnov za tvrdnju Nirvane, predstavljaju osnov za našu kontratužbu”, naveli su iz Džejkobsovog tima.

Džejkobs takođe navodi da Američki ured za zaštitu autorskih prava smatra da „ime benda ili grupe koja nastupa“ i „jednostavni emotikoni poput tipičnog osmeha“ ne mogu ispunjavati uslove za zaštitu autorskih prava.

„Registracija je sastavljena od poznatih simbola ili dizajna i/ili reči i kratkih fraza kao što su imena, naslovi i parole, pa prema tome ne podležu zaštiti autorskih prava“, zakljućuje Džejkobs u kontratužbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Prethodna priča

Šta je to? Žurka? Ne, to je novi Kvelertak singl!

Sledeća priča

Pixies u Beogradu 1. septembra sledeće godine

Najnovije iz rubrike U fokusu