Dawn of Solace – The Darkness (2008)

dawn of solaceDawn of Solace dolazi iz Finske i predstavlja specifičan pojavu s obzirom da je njegov prvenac, ovde recenzirani The Darkness, nastao od materijala neiskorišćenog za poslednji album sastava Before The Dawn.

Karika između ova dva benda je Tuomas Saukkonen, čovek koji je ovde odsvirao sve instrumente i otpevao vokale, što sve zajedno rezultira jednim vanredno dobrim skupom pesama. Nakon pretećeg introa, počinje valjanje masivnih rifova, s vremena na vreme ispresecanih akustičnim pasažima i začinjenih opakim growl vokalom.

Dawn of Solace isporučuju jedno moderno doom metal izdanje zasnovano na doomcore psihologiji i inteligentno ukomponovanim aranžmanima. Ugodno smešten negde na pola puta između October Tidea i Isisa, kupeći malo više uticaja od ovih drugih, naročito iz njihove Oceanic faze, The Darkness predstavlja manifest nove škole doom metala, toliko udaljene od standardnih obrazaca žanra.

Kontrasti su glavno oružje ovog albuma; beskompromisni growl vokal pokušava da parira extolovskom, na momente himničnom clean vokalu, dok se oštri rifovi sudaraju sa divnim, čistim melodijama. Fanovi Isisa, October Tidea i Cult of Lune će se svakako pronaći na ovom izdanju, a preporučljivo je da i oni koji vole Extol i Agalloch preslušaju ovaj album.

OCENA: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.